ro | en
Locuința de lângă apă

Locuința de lângă apă

Autori: arh. Irina Barbu, arh. Ștefan Suciu
Birou de proiectare: Paleos Art S.R.L.

Colaboratori:
Structura: ing. Andrei Giurcanaș , ing. Tudor Șerban
Instalații: Brox Enginergy S.R.L. , Dona Instal General S.R.L.
Execuție: ProCasa Sistem S.R.L.

Comentariul autorului

Locuința va fi așezată nu departe de București în satul Samurcași, comuna Crevedia, având privilegiul de a se bucura și de priveliștea oferită de gârla cu același nume. Scenariul care a condus la alegerea acestui amplasament, este cel binecunoscut în care beneficiarii au dorit să fugă de zgomotul orașului într-o zonă verde și liniștită.
Lotul studiat are o suprafață de 405 mp și o formă aproape pătrata, fiind liber de orice construcție.
Dorința beneficiarului de a avea o locuință modernă, sustenabilă și prietenoasă cu mediul, s-a potrivit perfect cu modul nostru de proiectare și astfel am propus un sistem constructiv mixt format din cadre din beton armat și zidărie din cărămidă, la parter și lemn de tip timberframe, pereți prefabricați tip framing la etaj. Mare parte din elementele de construcție ale clădirii sunt realizate “off site” într-o hală de producție, fiind ulterior transportate și asamblate pe șantier “on site” conform planurilor de arhitectură. Această tehnologie are mai multe avantaje: timp de construire mai scurt, detalii mai precise și, nu în ultimul rând, o suprafață interioară utilă mai mare datorită pereților tip sandwich cu grosime mai mică decât cea a cărămizii.
La nivel funcțional, soluția propune o zonificare a spațiilor destinate activităților de zi și a celor destinate activităților de noapte astfel: la parter vor fi spațiul tehnic, spațiul de primire și de găzduire a oaspeților, un spațiu multifuncțional cu o nișă în care se poate gândi zona de “home office”, iar la etaj doar spații destinate odihnei și relaxării. “Livingul hub” al casei, prevazut cu supantă și deschis către bucătărie, va fi decorat de grinzile cu zăbrele din lemn care vor permite amplasarea unui hamac la nivelul planșeului etajului, de pe care se va putea admira grădina care se desfășoară până la Gârla Crevedia. Comunicarea cu exteriorul, pe fațada cea mai însorită a imobilului, se va realiza prin vitrarea în proporție mare a acesteia. Aceste ferestre mari, vor fi protejate de un sistem de obloane metalice cu lamele reglabile care se pot și încuia, având un rol de protecție împotriva pătrunderii prin efracție.
Preocuparea pentru mediu și lumea energiei regenerabile va fi materializată prin amplasarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișul aflat la cea mai înaltă cota și orientat spre S-V.