ro | en
Casa T

Casa T

Autori: arh. Miruna Pribeagu, arh. Andreea Pănescu Ghinea, arh. Gabriel Pribeagu, arh. drd Alina Miclos Andreea, stud. arh. Andreea Ștefania Stoica
Birou de proiectare: Reflex Architecture www.reflexinc.ro

Colaboratori:
Beneficiar: privat

Comentariul autorului

Proiectul a presupus interventia, atat la exterior cat si la interior, pe o casa existenta, aflata in zona Dorobanti, pe strada Aviator Jean Texier. Caracterul de zona protejata a parcelarii Dorobanti a favorizat pastrarea unui tesut construit istoric, cu personalitate, dezvoltat in mare parte, in perioada interbelica.
Casa se afla la intersectia a doua strazi, pe un teren de colt si participa astfel, din plin, la caracterul spatiul urban. Avand in vedere contextul construit si responsabilitatea fata de acesta, interventia la nivelul exteriorului este minimala si pastreaza linia modernista a casei. S-a propus finisarea in doua nuante de bej, cu o nuanta mai inchisa, de accent, in zonele de aplicatii de pe fatada. Soclul inalt este finisat cu tencuiala structurata, in nuante de maro nisip, devenind cel mai “greu” element de pe fatada si asezand intreagul volum pe pamant. Aceeasi tencuiala structurata se regaseste pe partea opaca a gardului, pentru a crea o imagine unitara la nivelul strazii.
Casa se dezvolta pe parter, etaj si mansarda, avand si o un spatiu de garaj la demisol. Interventia in spatiul interior s-a realizat pe zona de zi din parter si pe zona dormitoarelor de la primul etaj. Parcursul proiectului s-a materializat intr-un design atemporal, care respecta tinuta casei intr-o maniera contemporana.
Zona de zi se dezvolta pe trei spatii aflate in legatura directa: un spatiu principal de living, aflat in centru si in legatura cu scara de acces spre etaj, un spatiu adiacent cu un caracter mai intim sporit de prezenta semineului si un spatiu de dining. Paleta de culori deriva din cea folosita la exterior, avand ca predominante nuante de bej, crem, alb, si accente de negru si maro. Modestia cromatica este balansata de elemente glam, in nuante de alama si bronz.
Cele doua dormitoare din etaj au fost gandite ca spatii de relaxare, menite sa aduca o stare de liniste. Astfel, dormitoarele se limiteaza cromatic la alb si nuante deschise de bej. Totodata, fiecare dormitor este insotit de un spatiu de dressing. Spatiile de dressing sunt dezvoltate in contrast cu zonele de somn, in culori inchise, avand suprafete lucioase si accente glam.
Atat amenajarea interiorului cat si interventia de la exterior aduc in contemporan casa, pastrandu-i caracterul authentic.