ro | en
Grădina Sworakowski

Grădina Sworakowski

Autori: arh. Daniel Aurelian Miroțoi, arh. Laura Ichim, arh. Tiberiu-Ciprian Ungurașu

Comentariul autorului

Vila Sworakowsky este o casa din Câmpulung Moldovenesc ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, ea mulându-se subtil pe cerințele fiecărei generații de utilizatori de-a lungul timpului. Dacă scopul inițial al acestei clădiri a fost de a găzdui familia Sworakowsky, ea devine in perioada interbelica pensiune cu restaurant, iar la sfârșitul secolului al XX-lea Casă a pionierilor, ulterior Club al copiilor. Micile ajustări aduse casei sunt observabile la exterior prin transformările formale ale zonei de acces.
Propunerea dorește să continue acest studiu al aparatului de acces care se modifică concomitent cu schimbările funcționale. Pornind de la tema găzduirii unui restaurant și a unui spațiu hotelier, clădirea primește un dublu rol: cel al spațiului extrovertit dat de valența publică a restaurantului, dar și de cel introvertit datorată camerelor de cazare.
Astfel, accesul principal de pe latura nordică, dar și cele secundare de pe laturile Sud și Vest se deschid către grădină, generând o comunicare fluidă între spațiul interior și exterior al restaurantului. Pe latura de Est s-a propus integrarea unui aparat de acces pregătitor pentru funcțiunile propuse. Recepția hotelului și spațiul tehnic necesar funcționării restaurantului vin în sprijinul clădirii cu o nouă volumetrie ce anunță prin prezența sa, tratată într-un mod contemporan, existența unei noi funcțiuni.
Pentru spațiul interior s-a căutat obținerea unei perspective non invazive și reversibile, preocuparea venind din dorința păstrării integrității acestei clădiri. Propunerea vizează dublarea pereților către interior cu un brâu protectiv în spatele căruia se ascund echipamentele tehnice, intervenția fiind complet reversibilă.
Din punct de vedere al amenajării interioare am optat pentru o serie secvențială de spații în aceeași paletă cromatică, dar cu valențe volumetrice specifice. Dacă salonul de onoare are un caracter mai public fiind deschis pe ambele laturi, salonul circular lucrează cu pereți curbi și perdele efemere, în timp ce salonul ortogonal se orientează către un spațiu mai sobru.