ro | en
P Offices Aula

P Offices Aula

Autori: arh. Bogdan Ciocodeica, arh. Adelina Cucoranu, arh. Ana Porim
Birou de proiectare: Bogdan Ciocodeica Studio & BOGDAN & VAN BROECK

Comentariul autorului

P offices Aula este un proiect care isi propune sa reamenajeze zona pietonale exterioare și aula unei clădiri de birouri. Spațiul a fost proiectat anterior de catre echipa interna de proiectarea a beneficiarului, dar la începutul anului 2020, chiar în punctul de maxim al Pandemiei, au decis să caute ajutorul profesioniștilor pentru a regândi spațiile. Procesul nostru a avut în vedere toate cerințele și restricțiile stabilite la acea vreme, dar și viitorul spațiului, odată revenit la viața normală.
Spațiul exterior a fost transformat dintr-o placă de beton, minerală, aridă, într-o grădină luxuriantă cu multă vegetație și zone de lucru în aer liber pentru sezonul cald. S-a păstrat doar o fâșie îngustă pentru accesul vehiculelor, restul fiind transformat pentru a deservi cel mai bine utilizatorii clădirii. Platformele cu zonă de stat și prize au fost proiectate pentru condiții de lucru în aer liber în siguranță, integrând și zone acoperite prin folosirea unor sculpturi masive, care seamănă cu niste bolovani ale sculptorului român Marius Rițiu.
Pentru Aula, am imaginat amfiteatrul ca două suprafețe diferite, care curg și converg către punctul focal. Partea conectată cu zona exterioară, este mai minerală, cu jardiniere care conțin plante vii și un sistem de șine cu scaune montate pe ele, care alunecă în stânga și în dreapta permițând distanțarea între ocupanți, pe viitor având opțiunea de a adăuga mai multe locuri, pentru a optimiza spațiul. Partea conectată cu interiorul este acoperită cu lemn, material folosit și în zona de recepție. Această latura are o atmosfera de spatiu interior, cu perne detașabile, flexibile, care pot fi așezate împreună sau distanțate. Cele două laturi ale amfiteatrului lucrează împreună pentru a estompa linia dintre interior și exterior, având în același timp flexibilitatea necesară pentru a fi utilizate în condiții de lucru adecvate și sigure.
Cele două grinzi masive de la tavan au fost integrate într-o instalație de sfere albe și corpuri de iluminat care dau aspectul unei structuri aproape de nor, care este ușoară și aerisită și, în același timp, dă iluzia de susținere a clădirii de deasupra.
Zona de recepție este un joc înainte și înapoi între interior și exterior, cu materiale simple și naturale și o sculptură masivă asemănătoare stâncii, pe post de birou de recepție.