ro | en
Casa H

Casa H

Autori: arh. Răzvan Bârsan, arh. Alexandru Duca, arh. Samuel Dumitru
Birou de proiectare: Razvan Barsan + Partners

Colaboratori:
Instalații: ing. Claudiu Cîmpeanu
Foto: arh Anatol Struna

Comentariul autorului

Oferind o componentă tradițională și una modernă în același timp, acastă locuință unifamilială din Corbeanca activează simțurile cu simplitatea ei delicată. Tonurile de alb și maro ne vorbesc într-un limbaj tradițional, unitatea materialelor formând o compoziție clară și ușor de citit din exterior. Laitmotivul acoperișului în două ape indică o intenție clară a unității de locuit care reiterează funcția ansamblului, atrăgând atenția asupra centrelor principale de activitate a familiei. Olanele tradiționale au fost utilizate pentru a oferi o atmosferă primitoare, aproape pitorească, în timp ce tâmplăria oferă un aspect reîmprospătat și evidențiază dualitatea ansamblului. Tâmplăria de culoare albă, aparținând dormitoarelor și funcțiunilor care le completează, indică im stil tradițional alături de ancadramente și împreună ne vorbesc despre un confort și o atmosferă liniștitoare. Tâmplăria de culoare neagră din zona livingului și a bucătăriei contrastează și vorbește despre un stil modern de viață integrat în viața de zi cu zi a familiei. Diferența poate fi simțită și la nivelul amenajării spațiului verde, populând anumite centre de interes cu vegetație și lăsând anumite zone libere, dar întotdeauna păstrând scara umană.
Interiorul locuinței este separat cu grijă în activități de zi și activități de noapte, cea din urmă putând fi accesată doar de la nivelul parterului. O scară separată face legătura între bucătărie și living și etajul superior unde a fost amenajată o zonă de hobby ca extindere a activităților din timpul zilei ale familiei și oaspeților. Mai mult, zona de noapte este compartimentată cu grijă în zone de dormit și zone destinate studiului, urmând stilul tradițional de viață în care limita dintre activitățile de zi cu zi și perioadele de odihnă este clară, dar ținând totuși cont de faptul că în zilele de azi cele două perioade se întrepătrund.
Locuința pune în lumină echilibrul dintre tradiție și stilul de viață modern, un echilibru ilustrat compozițional într-un mod delicat și rațional.