ro | en
Locuințe cuplate Chitila
  • Distincția Wienerberger „Inspirație și arhitectură”

Locuințe cuplate Chitila

Autori: arh. Petru Darida, arh. Gruia Dumitrescu, arh. Dimitrie Zerva, arh. Cristina Cătoiu
Birou de proiectare: Outbox Studio

Colaboratori:
arh. Georgiana Bivolariu
Structura: ing. Radu Geanguș (Concept Structure)
Instalații: ing. Adrian Burloiu (Deteco), ing. Mihai Husch (Decolight), ing. Luminița Constantinescu,
Executant structură: SIRM General Construct
Executant finisaje interioare și exterioare: Venus Stone
Executant instalații electrice: ABAC Proiect Energie
Executant încălzire și sanitare: EcoDivision
Executant răcire și ventilație: Amber
Executant învelitoare: EcoRoof
Executant tâmplărie: Investprod
Forografii: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Povestea proiectului „Locuințe cuplate Chitila” începe în 2019 de la tema de proiectare primită de la beneficiar, și anume realizarea a două locuințe cuplate, în oglindă, pe un teren de cca 800 mp. Acestea trebuiau sa răspundă unor cerințe specifice din punct de vedere al planimetriei si al volumetriei, impuse de beneficiar și în același timp să se conformeze unor modele de locuire pentru a oferi flexibilitate și adaptabilitate pe viitor. Am vrut să obținem două locuințe care să faciliteze locuirea multigenerațională: să poată răspunde nevoilor înaintării în vârstă a unora dintre utilizatori sau nevoilor unei familii cu copii. În același timp am dorit ca spațiul de locuit să fie unul generos dar organizat într-un mod eficient, fără spații inutile.
Terenul este amplasat în orașul Chitila, în peninsula de pe Lacul Chitila din apropierea Parcului Dendrologic. Zona beneficiază de o foarte bună dezvoltare la nivel de infrastructură, spații verzi, accesibilitate și utilități publice, iar dimensiunile lotizărilor și indicatorii urbanistici din zonă susțin dezvoltarea unei zone suburbane echilibrate cu o oarecare coerență și armonie arhitecturală.
Soluția adoptată pornește de la o volumetrie simplă, curată, pe alocuri chiar sculpturală, complementată prin realizarea exteriorului cu un singur material de fațadă. Cărămida aparentă aleasă are o culoare deschisă, desaturată, inspirată de nuanțele naturale ale argilei galbene, fiind o soluție cromatică discretă care răspunde provocării de a alege un finisaj universal și durabil pentru toată fațada. Prin dispunerea cărămizii aparente în mod alternativ pe verticală s-a urmărit ruperea monotoniei fațadei, fiind astfel marcate discret detalii ce țin de volumetrie, fără a intra în contradicție cu ideea generală de fațada cu aspect monobloc. De la distanță construcția oferă o imagine unitară poate chiar plictisitoare pentru unii, însă odată privită atent, descoperi subtilitatea acestor detalii ale stereotomiei. În limbajul arhitectural se inserează armonios elementele metalice, cu finisaj mat, în diverse nuanțe de gri, accentuând liniaritatea și acuratețea detaliilor. O altă provocare, de această dată de ordin structural, a fost realizarea structurii de rezistență pe parter fără stâlpi de colț pe latura lungă exterioară. Modul în care ferestrele în cauză relaționează cu volumetria accentuează intenția de a produce un obiect arhitectural cât mai curat „sculptat”.
Din punct de vedere al planimetriei casele se remarcă printr-o rezolvare simplă, în concordanță cu tema. Acestea oferă flexibilitate utilizatorului prin dispunerea unui dormitor cu dressing si baie proprie la parter, ferite de zona de zi. Toate ușile din parter au fost gândite cu o lățime de 90 de cm gol de trecere pentru a răspunde cerințelor înaintării în vârstă sau chiar a unor situații de mobilitate redusă. Amprenta etajului, în mod evident mai mică, a permis realizarea celor două volume independente care marchează casele și semnalează ideea de „locuințe cuplate”. Zona de parter lipită la calcan găzduiește spațiile tehnice, grupuri sanitare sau dressinguri și iar acestea sunt luminate și ventilate prin luminatoare.
Per ansamblu proiectul „Locuințe cuplate Chitila” se înscrie într-o arhitectură sinceră, cu un concept echilibrat, având o claritate aparte ce impactează vizual și care, nu în ultimul rând, răspunde cerințelor beneficiarului și principiilor de locuire modernă fără să sacrifice unitatea formală a ansamblului.