ro | en
Casa Lunga

Casa Lunga

Autori: arh. Cosmin Dragomir, arh. Alina Dragomir
Birou de proiectare: Studio A19

Colaboratori:
Arhitectura : arh. Cristina Baltoi , arh. Calin Crudu
Vizualizare : arh. Maria Degeratu
Structura: DaDa Proiect
Instalații: MaxArt Engineering
Confectii metalice : Stema Metal Design

Comentariul autorului

Pe un teren alungit, dispus pe latura lunga intre o strada si un ansamblu rezidential alipit pe calcan proiectul cauta un raspuns particular la nevoia unei locuiri contemporane.

Aceasta conditie a sitului a fost generatoare pentru logica proiectului. In limitele conditionarilor urbanistice existente ce tin de retrageri si inaltime maxima ce conduceau spre un volum masiv unitar de tip bara am negociat creerea unui obiect complex care formeaza locuri si curti.
Ne-am propus transformarea unui spatiu predictibil intr-un loc surprinzator, cu curti ascunse ,spatialitate ampla dar in acelasi timp umana si detalii care sa dea scara locului.

Limbajul arhitectural este marcat de doua volume complementare - un etaj alb rectangular simplu cu detalii moderate si compozitie ordonata amplasat peste un soclu foarte expresiv de caramida cu o materialitate complexa conceputa pentru a fi perceputa de aproape.

In sectiune casa reuseste obtinerea unor spatii ample si variate printr-o negociere atenta intre gabaritul spatiilor de noapte si cele de zi , cele din urma beneficiind de inaltime si variatie mai mare , inclusiv prin prezenta unui luminator care puncteaza zona de zi.

Planimetric parterul incearca negarea liniaritatii curtii prin introducerea unor noi axe care sa imparta in mai multe secvente spatiul exterior creeand in acelasi timp o legatura mai stransa cu spatiul interior. Fragmentarea curtii in spatii mai bine conturate se continua si pe verticala prin extinderea acesteia la etaj unde prin intermediul unui parcurs deschis ce se lasa descoperit, pe o scara “secreta” curtea se continua cu o terasa intima invecinata de terase inierbate ce vor fi plantate in timp. Din aceasta terasa secreta se accede spre inca o zona de zi multifunctionala situata in etaj.