ro | en
Casa către pădure
  • Distincția RIDA “Let’s talk design!”

Casa către pădure

Autori: arh. Alexandru Marinescu, arh. Ioan Nițu, arh. George Macovescu
Birou de proiectare: SC Centerpoint SRL

Colaboratori:
Structura: Ductil Tech SRL, ing. Victor Gheorghe
Instalații: Soprex Confort SRL
Execuție: Bopex SRL

Comentariul autorului

Casa către pădure
Amplasată pe un teren ofertant la marginea pădurii Băneasa, casa a ridicat o serie de provocări din perspectiva rezolvării funcționale. Pe de o parte, exploatarea cât mai eficientă a vecinatății spectaculoase a pădurii, iar pe de altă parte intimizarea zonei piscinei, poziționată în proximitatea accesului principal datorită orientării casei față de punctele cardinale. Soluția a venit prin retragerea imprejmuirii de la stradă, generând un spațiu public privat ce adăpostește câteva locuri de parcare pentru oaspeti cât și un loc de întoarcere binevenit, dat fiind amplasamentul la un capăt de servitute.
Parterul adăposteste spațiile de zi, într-o rezolvare tipică a funcțiunilor principale. Relația intimă a casei cu situl și percepția directă a zonelor de interes se realizează prin dubla orientare a livingului, care se deschide cu suprafețe vitrate mari atât catre pădure cât și către piscină. Un mic birou și o cameră de oaspeți, completează un partiu standard de locuință contemporană cu pretenții.
Volumul etajului, separat cromatic și geometric de parter, se extinde în consolă deasupra accesului generând un aparat de intrare de o monumentalitate aparte. Perceput dinspre stradă relativ monolitic, acest volum își explodează generos planurile către pădure, adăpostind în cavernele sale intercalate terase și suprafețe vitrate. Alături de anticipatele dormitoare, la etaj regăsim și o sală de fitness, ce ocupă volumul mai expus termic al consolei.
Amplasamentul la granița dintre țesutul urban și liziera pădurii a inspirat alegerea materialelor prin alăturarea și tranziția dintre mineral si organic. Lemnul natural, piatra de Vratza, ardezia neagră, fibrocimentul, își integrează armonios cromatica si texturile, iar punerea in operă impresionează prin rigoarea detaliilor.
Fibrocimentul fațadei este străpuns aleatoriu de fante verticale care la căderea serii se transformă în corpuri de iluminat, contribuind la dematerializarea anvelopantei la nivel de coajă subțire, prin care lumina pare că incearcă să răzbată din interior.