ro | en
Locuință Zărnești
  • Distincția „Arhitectură sustenabilă”

Locuință Zărnești

Autori: arh. Iulian Ungureanu, arh. Dragoș Dumitrașcu
Birou de proiectare: AIM studio de arhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Dănuț Rățoi
Instalații: ing. Mihai Stan
Execuție: Dimmer

Comentariul autorului

Casa se află în apropierea Zărneștiului, între două văi ale afluenților Tohaniței, înconjurată de un peisaj de deal cu perspective lungi spre Piatra Craiului.
Un acoperiș intr-o gradină. O siluetă simplă care adapostește sub streșinile largi întregul volum al casei.
Materialele sunt simple, rurale: lemn și tencuieli albe.
Chiar daca există o intrare principală, casa se deschide pe toate laturile si lasă gradina să participe la atmosfera interioară. Deck-ul perimetral unifică accesele, casa putând fi înconjurată pe prispa acoperită
Spațiile intermediare de sub streașină sunt modelate în funcție de peisajul spre care sunt orientate. Terasa principală a living-ului se deschide spre latura cea mai sălbatică, abruptă a terenului, care, din cauza reliefului, iși va păstra caracterul indiferent de dezvoltările ulterioare ale vecinătăților. Spre stradă casa este retrasă, lăsând loc unei grădini intermediare între spațiul public și intimitatea casei. Această relaționare continuă între interior și exterior face casa în sine un spațiu intermediar al grădinii.
La interior, living-ul și dormitoarele se dezvoltă pe înălțimi mari, lăsând vizibilă structura acoperișului. Biroul se află intr-o supantă, deschis spre zona de living, deasupra băilor și a spațiului tehnic.
Casa a avut un buget fix, iar durata scurtă a șantierului a fost o condiție esențială pentru concretizarea proiectului. Aceasta a condus la alegerea unei structuri prefabricate din lemn. Fundațiile din beton au fost realizate în 10 zile, iar casa, inclusiv finisajele exterioare in doar 5 săptămâni. Casa este eficienta energetic și respectă noile reglementări nZEB.