ro | en
Casa Maramureșeană
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Casa Maramureșeană

Autori: arh. Călin Radu, arh. Dan Enache, arh. Alice Ioniță, arh. Andrei Alexa
Birou de proiectare: Lama Arhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Paul Ionescu, ing. Andrei Tudor (Interactive Design)
Proiectare instalații: Ing. Răzvan Popescu (Enermed Impex)

Comentariul autorului

Arhitectura tradițională din zona Maramureșului a fost distrusă aproape complet în ultimii 20 de ani. Vechile case din lemn au fost fie demolate, fie vândute și înlocuite de case noi, fără valoare arhitecturală. Din acest motiv, am luat decizia de a reinterpreta imaginea casei tradițional maramureșene, încercand a readuce în vizor o frântură din specificul local.
Definitoriu pentru aceste case tradiționale este acoperișul foarte înalt, finisat cu draniță de lemn. Acest lucru ne-a permis a îngloba în volumul acoperișului o mansardă ce se desfașoară pe două niveluri și deservește zona de noapte a locuinței.
Parterul (zona de zi) este un volum mineral, stabil, placat cu piatră de râu ce amintește de soclul caselor tradiționale din această zonă.
Datorită dimensiunii reduse a terenului și a formei în L, am decis să pozitionăm parterul cu deschiderea mare spre Sud, iar Mansarda dublă sa o rotim la 90 de grade față de aceasta, pentru a avea ferestrele principale orientate spre Est. A rezultat o casă în formă de L , compusă din două volume prinicipale:
1_Parterul, volumul masiv din piatră, care înglobează zona de acces, livingul cu bucataria și diningul, grupul sanitar, central termică și un dormitor cu baie;
2_Mansarda și Podul, volumul ușor și elansat din draniță de lemn, care înglobează trei dormitoare și trei băi.
Prin rotirea volumului de lemn față de volumul de piatră, am generat o zonă acoperită în zona accesului, în consolă (deschidere de 3 m), zona intermediară, de tranziție, ce amintește de tradiționala prispă.
Dranița de lemn a fost realizată manual și fixată de un meșter local, folosind tehnicile tradiționale.
Locuința primește și detalii, accente și interpretări moderne. Spre exemplu, piatra de râu ce finisează parterul este zidită dar și cuprinsă de fine structuri metalice pentru stabilitate.
Din exterior, oferim localitații imaginea tradițională a acoperișului din lemn, fiind singurul volum perceput din stradă prin împrejmuirea terenului. Împrejmuirea și porțile de acces sunt realizate deasemenea din elemente tradițional maramureșene, împrejmuire specific locală din nuiele împletite de alun.