ro | en
Casa J
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Casa J

Autori: arh. Bogdan Teodor, arh. Andreea Enache
Birou de proiectare: B.E.T.A. Birouri asociate de arhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Teodor Teodor (A.C.P.C.I. SRL)
Instalații: ing. Daniel Stroe

Comentariul autorului

CASA J
Provocarea de-a proiecta o locuință ”altfel” și mai “complicat” a fost lansată de un cuplu care nu și-a dorit ceva “simplu” si nici “cum are toată lumea”. Designul modern este rezultatul satisfacerii nevoii beneficiarilor foarte clar exprimate de a-și recupera terenul pierdut la sol (prin construirea casei) la nivelele superioare, prin intermediul tereselor și balcoanelor. Cea mai mare terasă (de la etajul 1) este proiectată cu strat vegetal, utilizatorii putând profita și de această grădină suspendată. Pe scurt, am creat o locuință personalizată, adaptată la un sit ce oferea priveliști ce se cereau a fi admirate din toate spațiile interioare, locuința respirând și comunicând cu exteriorul prin intermediul ferestrelor panoramice, a balcoanelor și teraselor.
Aceste spații sunt legate pe verticală, printr-o casă a scărilor, un element de o spectaculozitate aparte, un accent volumetric, ce aduce lumina în interiorul casei. Prin intermediul ei se accede la terasa circulabilă de peste etajul 1. Deși locuinta nu este mare, parterul conținând zona de zi- cu aparatul de intrare, living cu locul de luat masa, bucătarie, baie, birou si centrală termică, iar etajul zona de noapte – cu doar doua dormitoare, fiecare cu dressing și baie proprie, particularitatea volumetrica a casei este dată de o altă particularitate a temei de proiectare – un garaj mare care să poată adăposti și un planor.
Din dorinta creării sentimentului de ACASĂ și de apropiere de contextul natural, au fost create câteva elemente inspirate din patternul arhitecturii tradiționale, au fost utilizate materialele naturale peste tot unde a fost posibil –lemn la placarea pereților, la parapeți și balustrade, la treptele interioare, la tâmplărie, piatra naturală la finisarea șemineului, a unor parapeți, pereți interiori și exteriori, la terase și scări.
Volumetria casei obținută prin descompunerea unui paralelipiped și recompunerea într-o formulă nouă prin glisarea pieselor rezultate, ce crează o curgere de la o fațadă la alta, împreună cu planimetria si organizarea funcțională, se supune conceptului de locuință urbană. Sobrietatea volumelor pline, de culoare alba, este contrabalansată prin jocul de lumini și umbre ce animează arhitectura spațiilor exterioare cât și pe cea a celor interioare. Spațiile exterioare sunt ierarhizate de la spații acoperite și perfect umbrite, la spații parțial acoperite/ descoperite, înveselite de jocul filtrat al luminii soarelui prin intermediul panourilor traforate albe.
Deschiderile și organizarea funcțională au fost astfel conformate încât să primească multă lumină naturală și să asigure calitatea vieții contemporane. În procesul de proiectare s-a ținut cont de orientarea corectă a spațiilor interioare față de punctele cardinale, de nevoia de intimitate față de stradă și vecinătăți, satisfăcută fie prin fațade pe care predomină plinul, fie prin retrageri semnificative față de limitele de proprietate, acolo unde nevoia de iluminat natural și ventilație schimbă raportul plin-gol în favoarea suprafețelor vitrate. Chiar dacă această casă se desfășoară pe 3 niveluri – parter, etaj 1 și etaj 2 parțial, la ultimul nivel fiind doar casa scării, ea are accentuată orizontalitatea.
Organizarea interioară este simplă, cu o distribuție cursivă și eficientă a funcțiunilor. Fiecărui spațiu interior de locuit îi corespunde un spațiu exterior sub formă de terasă, loggia sau balcon. Livingul, cu dubla orientare se deschide prin intermediul unor mari uși de sticlă către o terasă parțial acoperită. De îndată ce acestea sunt deschise, terasele devin parte a spațiului locuibil.
Pe lângă urmărirea funcționalității s-a căutat o anumită estetică. Dacă la exterior predomină albul, cu finisaje de piatră și lemn care să-i accentueze orizontalitatea, cu traforuri care să reflecte lumina într-un mod aparte, la interior casa are anumite accente de textură și culoare, cu un design curat și funcțional.
În mai toate spațiile etajului și pe casa scării, lumina este captată prin ferestre verticale și orizontale. Cele câteva accente sunt oferite de câteva elemente verticale și orizontale zugrăvite în roșu și gri, de detaliile balustradei scării interioare, de câțiva pereți interiori placați cu faianță viu colorată. Volumul șemineului este marcat și lăsat să traiască prin efecte spațiale, oferite de sculptarea tavanelor suspendate, de iluminatul de accent care lasă să se citească textura pietrei cu care e finisat șemineul.