ro | en
Casa Studio 2
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” (ex aequo)

Casa Studio 2

Autori: arh. Raul-Dan Ardelean, arh. Simina Dron
Birou de proiectare: DAAA / Dron and Ardelean Architects

Colaboratori:
Structura: ing. Sterie Caradima (Keil-Bau), ing. Nicoleta Oprea (Keil-Bau)
Instalații: ing. Elena Iatan (Noa Proiect), ing. Alexandru Iatan (Noa Proiect), ing. Angel Dogeanu
Execuție: Zahiu Elva
Foto: Adrian Andrei

Comentariul autorului

Gând despre proiect

Într-un țesut eterogen de la marginea Bucureștiului, loc al “dezvoltărilor” imobiliare tipice, iși face loc Casa Studio. Proiectul se prezintă ca un volum izolat, împrejmuit de o vegetație verde în permanență. La prima vedere, se percepe ca un obiect opac, introvertit, dar, odată ce ridici privirea, ți se descoperă un volum diafan, translucent, ale cărui limite devin difuze și se contopesc cu cerul. Toată această dualitate între opac și translucent este proiectată pe un fundal compus dintr-o pădure deasă, care te provoacă să îți imaginezi ce se întâmplă în intimitatea curții.

Casa se lasă descoperită prin parcurgerea ei. Cu cât te adâncești mai mult în intimitatea spațiilor, cu atât gabaritele, proporțiile și raportarea lor la exterior se justifică. Locuința propriu-zisă se retrage de la stradă și are o relație puternică cu grădina, respectiv pădurea, printr-o fațadă complet vitrată care se deschide în intregime. Peste aceasta se așează înca două niveluri, două entități cu caractere duale, studioul de înregistrări, complet opac, și atelierul de pictura, translucent, care te îmbrățișează într-o atmosferă ideală pentru procesul creativ.

Proiectul ia în primire scenarii și constituie un cadru intim al cotidianului, o îmbinare armonioasă între activitățiile personale și profesionale ale beneficiarului.

Text furnizat de Adrian Andrei, student arhitect și fotograf