ro | en
Casă din București
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Casă din București

Autori: arh. Cristina Constantin, arh. Mirela Vlăduță, arh. Cosmin Pavel
Birou de proiectare: Abruptarhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Mihai Viuleț
Foto: arh. Vlad Pătru

Comentariul autorului

O casă obișnuită dintr-o parcelare tipică bucureșteană a fost reabilitată pentru a putea oferi spații de locuire (și lucru) pentru o familie contemporană. Partea din spate a casei, dintr-o etapă mai recentă de construire față de corpul principal, a fost reconfigurată și supraînălțată pentru a face loc camerei de zi, cu o suprafață mai generoasă în comparație cu spațiile casei vechi, scării de acces la etaj și dormitorului matrimonial. În corpul principal au fost păstrate compartimentarea inițială și o parte din finisaje (treptele de acces și mozaicul din vestibul) detaliile exterioare (cornișă, ancadramente, colțul teșit) fiind atent relevate și refăcute, pe cât posibil, cu materiale și tehnici tradiționale.
Joncțiunea dintre corpul vechi și extinderea mai înaltă se realizează printr-un element de tip lucarnă care permite folosirea unei părți a podului pentru a amenaja dormitorul copilului, iar dublarea structurală a zidului între cele două corpuri lasă loc pentru câteva nișe (bibliotecă, televizor, mic birou). Finisajele interioare sunt simple, folosind texturi și materiale tradiționale (lemn, cărămidă) tratate uneori într-o manieră contemporană. Este cazul pereților camerei de zi, care au fost realizați din cărămida recuperată în urma desfacerii parțiale a corpului scund. Zidăria, atent executată, folosind mici detalii de țesere decorativă, a fost ulterior rostuită și zugrăvită, păstrând culoarea și textura brută a cărămizii pe o suprafață circulară din zona de calcan.
Elementele nou adăugate, cum sunt scara exterioară a bucătăriei, glasvandul, bovindoul sau lucarna, sunt realizate din metal, folosind detalii contemporane care fac ușor lizibilă intervenția la nivelul ansamblului.