ro | en

Spațiu Sacru în Senegal (locul al 2-lea al Competiției Internaționale de Arhitectură Kaira Looro, patronată de Kengo Kuma)

Tanaf , Senegal
Autori: arh. Maria Tîlvescu – autor, arh. Hadrian Stoian – coautor / Center Oculus

Comentariul autorului

Provocarea lansată de acest proiect a fost aceea de a concepe o arhitectură sacră care să poată fi accesată de toate religiile practicate în Senegal(musulmană, catolică, ortodoxă, animism)și care să răspundă totodată cerințelor de sustenabilitate și amplasamentului sărac în materiale și tehnologii de construire. Propunerea noastră este creată în jurul conceptului de protecție, pace, introspecție, avansând ideea interacțiunii cu sacrul prin orientare către sine.
Volumul este un cub cu latura de 9 metri. Acesta nu poate fi lecturat ca fiind o formă perfectă din piața publică ce servește drept amplasament: blocul solid din pământ nu își dezvăluie identitatea de cub, ci doar textura crăpată a argilei, așteptând să fie parcurs și descoperit.
Fiind construit în întregime manual, spațiul poartă amprenta omului- întipărită în argilă- dar și pe aceea a sacrului- manifestată prin lumină.
Accesul în volum este precedat de o coborâre sub cota terenului. Este o coborâre simbolică, amintind de ritualul îngropării. La polul opus, spațiul interior este o metaforă a nașterii. Lumina pătrunde în interior printr-un oculus. Acesta are și un corespondent în planul suprafeței de călcare. O axă verticală conectează cei doi poli -un cerc din pământ și unul din lumină- ca o legătură nemijlocită între profan și sacru.