ro | en

Trapeza praznicala in comuna Movila

Movila, jud. Ialomița, România
Autori: arh. Elena-Codina Dușoiu, arh. Elena Constantin / Elena-Codina Dusoiu Birou Individual de Arhitectura
Colaboratori: ing. Catalin Boroianu (structuri)
ing. Mihai Terzi, ing. Cristina Terzi (instalatii)

Comentariul autorului

Arhitectura spaţiului de cult este în România de astăzi o preocupare continuă. În acest sens atrhitectul are un rol de educator, creând valoare cu instrumentele sale de lucru: volumul, lumina şi textura. Din păcate, comunitatea nu înţelege întotdeauna acest rol, reclamându-şi dreptul de a decide în mod haotic şi nu întotdeauna subtil.
A construi pentru o parohie sătească cu mijloace materiale modeste „un strop de absolut” poate părea o provocare, mai ales când ceea ce i se pare arhitectului cea mai simplă soluţie constructivă (o boltă aplatizată pe structură din lemn lamelar) devine o adevărată aventură pentru preot, constructori (aduşi în final de la munte), credincioşii care dau o mână de ajutor... rezultatul rămânând încă „in progress” (acesta este, dealtfel, motivul pentru care proiectul apare la Secţiunea „Cercetări şi viziuni prin arhitectură”.
Funcţiunea de „Trapeză praznicală” aduce agapa creştină în continuarea liturghiei, a funcţiunii efective de cult, îngemănare ce a fost practicată încă din cele mai vechi timpuri ale creştinismului. Ceva din sacralitatea gestului liturgic se răsfrânge şi asupra mesei împreună, înnobilând-o cu aura „Cinei celei de taină”.



Alte lucrări cu aceiași autori: