Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2017 » Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură
ro | en

Berărie

Autor: arh. Artenian ȘOLDEA /
Colaboratori: Alexandru Cristian Beșliu, Roberta-Iulia Frumușelu, Cosmin Georgescu, Cosmin O. Gălățianu, Horia Munteanu

Like

Comentariul autorului

Concursul invită la a propune o berărie artizanală într-o veche hală situată pe domeniul vilei Zarri. Dacă a exprima înseamnă a scoate la suprafață, cum putem face o berărie dacă nu prin a-i arăta procesul? Doar prin pătrundere în alchimia ei putem să o numim cu adevărat revelatoare.
Procesul berii trebuie să devină simultan spațiu, structură și lumină, exprimând cele trei procese tehnologice: pe exterior – camera de amestecare ca o țeavă de eșapament; pe interior – fermentația și maturarea ca un planșeu dens din bolți întoarse care separă bazaarul de „piano nobile” de deasupra lui. Acest nou planșeu este ținut amfore care adăpostesc procesul final – distribuția.
Magazinul și zona de degustare au loc printre aceste vase ca într-o sală hipostilă zgomotoasă, în timp ce restaurantul va fi luftat pentru a fi liniște, clinchet de pahar.
Aceste elemente structurale spun povestea procesului berii ca o continuă curgere, turnând bere dintr-un vas în altul. În mod similar, o structură impluviu va ocupa grădina, colectând apa de ploaie și irigând solul. Curtea principală nu va fi alterată, devenind acest iconic hiatus al vilei Zarri.Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2014, secțiunea studii și proiecte
Casa Cluj
arh. Dorin Ștefan ADAM, arh. Maria Mădălina IFTIMI, arh. Artenian ȘOLDEA
Ediția 2011, secțiunea studii și proiecte
BCU Cluj - Napoca
arh. Dorin Ștefan ADAM, arh. Maria Mădălina IFTIMI, arh. Artenian ȘOLDEA