ro | en
Cora Urban

Cora Urban

Autori: arh. Matei Dumitrescu, arh. Elena Ștefănescu, arh. Andrei Ștefănescu
Birou de proiectare: Studio ae - architecture & evolution

Colaboratori: fotograf arh. Sabin PRODAN

Comentariul autorului

Cum a schimbat și va schimba tehnologia arhitectura spațiilor comerciale de proximitate și obiceiurile noastre de a face cumpărături?
De la această întrebare a pornit propunerea pentru designul interior Cora Urban, un nou concept lansat în 2021. Cora Urban este proiectul “satelit” realizat de Cora România prin care s-a creat un nou magazin de proximitate, mai aproape de oameni, este conectat cu platforma online cora.ro și cu logistica unui hipermarket.
Concept. Pandemia ne-a arătat cât de importantă este proximitatea și conceptul orașului de 15 minute. Pornind de la fenomenul social anticipat din anii încă din anii ‘90 de sociologul Manuel Castels, The Rise of Network Society, magazinul este ca un nod de intersecție între mediul virtual și cel fizic și gravitează în jurui ideii de rețea,
Cuvintele cheie care au stat la baza conceptului de design sunt tehnologia, conectivitatea, simplitate, mobilitate, proximitate, sustenabilitate, smart, timp, flux. Prin urmare, am urmărit ca designul să fie simplu cu trimiteri către zona de tehnologie, elementele de decor să se poată schimba ușor.
Sunt folosite puține materiale, nuanțe de albastru și gri, lemn, astfel încât se obțină un concept unitar, coerent care lizibil pentru client și rapid se orienteze ușor.
Albastrul face trimitere către mediul virtual, rețelele sociale fiind de obicei asociate cu această culoare. Iluminatul urmărește parcursul și experiența clientului. Iluminat este liniar, geometric pentru cea mai mare parte din spațiu și sunt folosite corpuri tip pandant pentru zona casei de marcat. La nivelul fațadei s-a propus o vizibilitate și transparență către interior.
Prin utilizarea și integrarea noilor tehnologii digitale și servicii smart spațiile Cora Urban ca niște “sateliți”, o dovadă fizică a spațiului virtual în cartierele și orașele noastre.