Comentariul autorului
Noul centru de relații cu clienții creat pentru furnizorul de apă al orașului, Apa Nova, este amplasat la parterul clădirii de birouri Ștefan cel Mare, într-o zonă intens circulată a Bucureștiului.
Inspirat de natură și mișcare, cu apa în rol principal ca element creator al spațiului și al vieții, proiectul face „loc” unor spații de orientare și întâlnire (recepția, zona de așteptare, sala de ședințe) și unor alveole pentru consultanți- destinate discuțiilor care au caracter privat. Aceste alveole sunt delimitate de o linie sinuoasă, subordonată centrului, permițând orientarea facilă în spațiu.
În centrul amenajării se află apa. Ea generează vegetația, oaza centrală care oferă identitate spațiului. Prezența vegetației creează un mediu de lucru plăcut, absoarbe sunetul pentru a echilibra acustica, separă vizual anumite zone pentru a avea puțină intimitate și varietate, chiar dacă nu o face într-un mod categoric, asemenea unui perete, și păstrează în continuare percepția spațiului ca întreg.
Limbajul formelor organice și fluide orchestrează atât componenta vegetală cât și pe cea minerală reprezentată de materialul compozit alb, microciment și sticla curbă. Acestui limbaj central, organic, i se contrapune cel perimetral, riguros, ortogonal, reprezentat de montanții fațadei cortină și de placarea cu furnir natural ce creează un fundal în spatele căruia se „ascund” zone de depozitare și camere-anexă fără de care spațiul nu ar putea funcționa.
Tehnologia este un alt element necesar și prezent în spațiu. Fie că este vorba de instalația de ventilare cu recuperare de căldură sau de sistemul de iluminat inteligent care citește nivelul de iluminare din anumite zone cheie și face ajustări în caz de nevoie, pentru a economisi energie atunci când lumina de la soare este suficientă, tehnologia permite crearea în timp real a unor scenarii diferite care să ofere utilizatorilor condiții de lucru optime, maximizând folosirea resurselor naturale disponibile în mod direct.
Ecranul LED cilindric este o instalație menită sa ne reamintească, prin intermediul tehnologiei, de rolul pe care îl joacă apa în viața noastră.
Întregul ansamblu reprezintă o mediere între natură și tehnologie, între material și imaterial. Este un spațiu care trece, asemenea apei, prin toate stările de agregare specifice, având ca punct de pornire atât nevoile clienților cât și pe cele ale angajaților.
Caracterul fluid al spațiului interior se regăsește și la exterior. Aici se țes la o altă scară, cea a orașului, formele organice ale jardinierelor, cu vegetația care protejează locurile de stat modelate sub forma unor pietre, și caracterul tectonic, mineral al plăcilor de bazalt. Toate acestea unifică spațiul exterior, creând atât o bază solidă pentru clădire în ansamblul ei cât și o platformă de accesare a Centrului de relații cu clienții Apa Nova- punctul generator al amenajării.