ro | en
Un spațiu multifuncțional
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări corporate și retail”

Un spațiu multifuncțional

Autori: arh. Andreea Maria Marinescu
Birou de proiectare: ANDREEA MARINESCU ARHITECTURĂ

Colaboratori:
Colaboratori arhitectură: stud.arh. Claudia Gușatu, stud.arh. Andrei Popescu
Structura: Concept Structure
Execuție: Elef SuperConstruct / Valentin Botog
Beneficiar: Nicolae Dașoveanu
Finisaje: Osmyum, Publimpres / Tudor Migia, Aluco / Călin Aldica
Iluminat: Profilistled
Foto: Vlad Pătru

Comentariul autorului

Intervenția arhitecturală presupune reabilitarea și extinderea unei case construite în perioada interbelică, cu un nou corp de clădire, în zona centrală a orașului București, la mai puțin de 150 de metri de Piața Victoriei.

Din punct de vedere funcțional, a existat din start o libertate încurajată de către beneficiar, prin care nu a fost impusă o funcțiune anume, în ideea flexibilității și adaptabilității spațiale atat de utile unui scenariu economic bazat pe închiriere. Situația fără precedent care a marcat ultimii doi ani, a dus la tema de proiectare laxă, care să ne ajute să imaginăm un spațiu ce poate adăposti o varietate de funcțiuni.

Dezvoltate pe trei niveluri către stradă și patru niveluri în spatele lotului, la calcan, spațiile clădirii sunt parcurse succesiv prin accesul pe scara principală generoasă. În afară de rolul de segmentare prin însăși poziția ei, această scară devine motiv de promenadă arhitecturală.

Parcursul spre terasa generoasă din etaj dezvăluie treptat spațiile casei, materiale, texturi și detalii puse în operă cu exactitate.
Terasa de la nivelul etajului reia oarecum suprafața curții ocupată la sol, existând în plan amenajarea în viitor a unei grădini verzi. Structura casei este exprimată cu sinceritate, iar închiderile pereților cu zidărie de cărămidă recuperată reprezintă totodată și finisajul final.

În ciuda aspectului compact al volumului, care se deschide spre exterior cu ajutorul a două goluri mari prin care se poate intui spațiul principal, interiorul este unul complex din punct de vedere spațial. Suprafața construită la sol de aproximativ 80 m este divizată în două prin intermediul scării, un spațiu principal generos și unul secundar, de dimensiuni și înălțimi reduse.

Parterul noii adiții se relaționează cu demisolul casei vechi prin intermediul scării inserate între cele două volume, un gest arhitectural premeditat, necesar pentru a crea o separare și distanțare minime, care permite păstrarea imaginii arhitecturale a casei vechi, dar și iluminarea naturală a spațiilor ei de la nivelurile superioare.