ro | en
Buzești Tower
  • Distincția ALLBIM NET

Buzești Tower

Autori: arh. Adrian Emilian Zerva, arh. Andreea Cel Mare, arh. Cristina Stamate, arh. Daniela Zerva, arh. Alexandru Sima, c.arh. Adrian Buturca
Birou de proiectare: STUDIO10M Zerva, Croitoru, Medvedovici Arhitecti Asociati SRL

Colaboratori:
Structura: Popp si Asociații - ing. Ionel Badea, ing. Tiberiu Visan
Instalații: MC General Construct - ing. Stefan Petre, ing. Laura Oita, ing. Daniel Stan
Consultant fațade: ALUPLAN Design - ing. Artam Hazarian
Antreprenor general: PAB Romania
Fundații speciale Octagon
Execuție fatade : Alprompt Wemat/Decorfloor
Dezvoltator: Global East European Investment
Project management: OPTIM Management, Țiriac Imobiliare

Comentariul autorului

Cladirea , situata in Bucuresti pe una din principalele artere , cunoscuta deja inca din perioada executiei in memoria colectiva drept “ BUZESTI TOWER/TIRIAC TOWER “ ,intregeste intr-un final aliniamentul multa vreme stirbit si incomplet al Caii Buzesti in sectorul intre Strada Sevastopol si Piata Victoriei . Pe terenul viran timp de mai mult de 25 ani a fost completat un imobil commercial, cu spatii de birouri si de servicii profesionale , avand 5 subsoluri si parter cu 12 niveluri in corpul principal.
Imobilul,finalizat in anul 2021, completeaza o lista de lucrari pe care autorii le-au realizat in spiritul arhitecturii specifice a anilor 1920- 1940 , si prin care si-au propus sa revigoreze spiritul Bucurestiului modernist si de avantgarda al acelori ani , respectiv Bucurestiul Art Deco .
La fel ca imobilul ARO ,situat pe artera axa majora a orasului , arhitectii propun orasului o compozitie echilibrata, cu un volum dominant “de colt “ racordat prin corpuri laterale la cornisele si aliniamentele vecinatatilor. In tesutul urban compozit ,complex si eterogen se propune o uniune/fuziune stilistica intre limbajul architectural cu trimtere la Art Deco – riflajul de tip “radiator “ care accentueaza sveltetea ,arhitectura de plin si gol “cuminte” si discreta, - si actualitatea tehnologica a momentului.
Trimiterea catre arhitectura art deco se poate remarca si prin modul de tratare a zonelor de acces in cladire, amplificand spatial prin portalul de colt si hallul de acces pe 2 niveluri .Transparenta parterului vitrat ,cu o remarca la folosirea elemente de fatada cu sticla curba -specifica in acei ani,permit pietonului sa simta atractia cladirii .Gama alb-negru folosita atat in tratarea fatadelor dar si a spatiilor interioare este de asemenea o trimite la linia cromatica de inceput de secol XX .
Desi este o cladire “de aliniament ,continuind fronturile existente , dezvoltatorul ,la propunerea arhitectilor a hotarat sa ofere orasului o esplanada , echipata si mobilatamodern , in lungul fatadei de la strada principala ca un “ respiro “ pentru pietoni.
Un proiect dificil care datorita cerintelor de tema ,de buget si de autorizare a solicital echipa de proiectare sa dea masura intregului professionalism ,capacitate si experienta A fost munca unei echipe largi si complexe coordonata de catre arhitecti si de catre reprezentantii clientului
In final putem spera ca proiectul ofera o imagine cu “ aroma “ specifica a anilor 30 , realizata cu tehnologii de ultima ora respectand standarde ridicate de sustenabilitate si de calitate europeana atat in proiectare cat si in executie .