ro | en
Judecătoria Rădăuți
  • Distincția Holcim „Construim pentru oameni și planetă”

Judecătoria Rădăuți

Autori: arh. Mario Kuibus, arh. Victor Mihalache, arh. Irina Plesnila, arh. Maria Ungureanu, arh. Oana Purice, arh. Andrei Cebotaru, arh. Irina Alexandrescu, arh. Raluca Ciobanu
Birou de proiectare: re-act now

Colaboratori:
Beneficiar: Curtea de Apel Suceava

Comentariul autorului

Tribunalul este o funcțiune importantă într-un oraș care are nevoie de o imagine mult mai reprezentativă decât alte clădiri, deoarece semnificația unui act de justiție depășește funcția utilitară în sine, este și sensul instituției de stat a justiției în sine ca una dintre cele trei entități ale puterii democrației dintr-un stat: Legislativ, Executiv, Judiciar. Ca o entitate neutră și independentă în societate în care se iau decizii care stabilesc ce este adevărat și fals sau cine ar trebui recompensat și pedepsit.
O poveste pentru un obiect implant în centrul Rădăuțiului ar putea fi o metaforă filtrată de o moștenire de arhitectură clasică din trecut sau o aspirație de viitor minimizată morfologic. Ar putea fi și o poveste a unui simbolism estetic pentru niște binoame conflictuale care determină să se întâmple actul de dreptate, cea care a condus propunerea noastră la translatarea a două lumi: una „deschisă”, transparentă cu sens de spațiu public și o alta mai închisă ca o procedură de cutie neagră semnificând instituția Justiției în sine.
Viziunea unei case cu două case „lipite” împreună ca un colaj conceptual între casa colonadei - veranda publică - și „mașina” decizională - cutia neagră - este o viziune și un simbol pentru puritatea acestor două utilități: publică și instituție.