ro | en
Clădire de birouri Panduri 40

Clădire de birouri Panduri 40

Autori: arh. Petru Darida, arh. Gruia Dumitrescu, arh. Dimitrie Zerva
Birou de proiectare: Outbox Studio

Colaboratori:
arh. Ica Papari
Structura: ing. Radu Geanguș (Concept Structure)
Instalații: ing. Alin Ungureanu, ing. Rareș Enea, ing. Dragoș Stana, ing. Beatrice Bordeianu (Addict Engineering)
Proiectare fațadă ventilată: Cristi Gherghe (Metalcad)
Project management: Bora Oztekin
Executant general: Stone Age
Executant incintă: Agisfor
Executant fațadă ventilată: Rps Lyn Service
Executant tâmplărie: Ter-pan
Executant instalații electrice: Beta Electric
Executant instalații HVAC: Cominvest
Foto: Sabin Prodan (Tryingtodoart)

Comentariul autorului

Clădirea „Boutique Offices Panduri” este amplasată la intersecția șoselei Panduri cu strada dr. Mihai Ciucă. Povestea acestui proiect începe cu tema de proiectare agreată împreună cu beneficiarul și anume realizarea unei mici clădiri de birouri cu spații comerciale la parter care să exploateze la maximum potențialul terenului, însă care în același timp să țină cont de modul în care clădirea relaționează cu vecinătățile.
Clădirea are un regim de înălțime 2S+P+3. Subsolul -2 este dedicat parcării subterane și adăposturilor de protecție civilă, iar la nivelul -1 se găsesc spații tehnice și spații de depozitare. La parter se regăsesc două spații comerciale care beneficiază individual de cate o zonă de depozitare la -1 prin intermediul unor scări interioare. Ambele spații au acces direct dinspre șos. Panduri în timp ce accesul din strada Mihai Ciucă deservește etajele 1-3, unde se regăsesc spațiile de birouri. Accesul în parcajul subteran se face din strada Mihai Ciucă, pe lângă terenul vecin și continuă urmărind amprenta clădirii până la nivelul -2. Astfel, a putut fi creată o zonă exterioară dedicată spațiilor comerciale de la parter, ce profită în întregime de deschiderea dinspre șos. Panduri.
Dată fiind amplasarea terenului în zona protejată Cotroceni, arhitectura imobilului a trebuit să se conformeze regulamentului specific. Astfel, clădirea este o inserție discretă, aliniată la construcțiile vecine de pe ambele străzi, limbajul arhitectural fiind simplificat la nivel volumetric. În acest context balcoanele, logiile și dispunerea ritmată a ferestrelor au ca scop dinamizarea aspectului general al clădirii. Fațada ventilată este realizată din panouri de fibrociment alb întrerupte de accente orizontale puternice amplasate deasupra golurilor de fereastră, care echilibrează ritmul vertical al rosturilor. Canelurile plăcilor de fibrociment generează o suprafață pe al cărei plan, în funcție de poziția soarelui, umbrele purtate capătă un contur difuz, iar umbrele proprii atribuie nuanțe subtile de gri. Cromatica clădirii este completată de o pată de culoare creată de lemnul de ayous folosit la intradosul balcoanelor și logiilor, ce adaugă un plus de rafinament prin materialitatea acestuia.