ro | en
Grădinița cu povești

Grădinița cu povești

Autori: arh. Maria Enache, arh. Ioana Elisabeta Enache
Birou de proiectare: SC URBE2000 SRL

Colaboratori:
Desene perete beton: arh. Oltea Enache
Detalii: arh. Marcel Ionescu-Lupeanu
Fotograf arh. Marius Vasile
Structura: ing. Anton Ionescu, ing. Lucia Cârstea, A I Consult com
Instalații sanitare: ing. Mihai Terzi, Smart Design Instalații
Instalații electrice: ing. Cristina Terzi, Smart Design Instalații
Execuție: Rom Service Construct srl
Beneficiar: UAT Chitila

Comentariul autorului

Comentariul autorului

Conturarea proiectului de grădiniță a pornit de la ideea de a crea un spațiu larg, fluid și deschis ce unifică atât pe verticală cât și pe orizontală nuclee individualizate.
Motivul pentru care a fost ales acest concept este dorința de a satisface cele două nevoi ale copiilor de vârstă mică: nevoia de a se simți în siguranță și de a explora. Răspunsul acestei intenții s-a materializat în două tipuri de spații cu calități diferite: primul este spațiul sălilor de grupă calde și primitoare, iar al doilea tip de spațiu este cel al circulațiilor deschise și complexe care incită și dezvoltă imaginația.
Caracteristica definitorie a acestor spații este existența betonului aparent. Acesta este un material neobișnuit pentru funcțiunea de grădiniță rezultat în urma soluției structurale inovatoare. Alegerea autorilor a fost de a folosi această resursă valoroasă pentru a crea un spațiu ce se diferențiază nu doar prin lumină, înălțime, parcurs ci și prin textura materialului vibrant și profund a betonului aparent. Acesta a fost pus în evidență de desenele viu colorate, ce trăiesc pe suprafața de beton și comunică cu peisajul natural al Văii Mangului. Desenele creează o lume de basm în cadrul grădiniței prin varietatea de scară rezultată în urma acordării lor la înălțimea spațiilor.

La sud grădinița beneficiază de o vecinătate favorabilă cu Valea Mangului, motiv pentru care toate spațiile destinate copiilor, precum sălile de clasă și alveolele pe dublă înălțime, au fost orientate către acea priveliște.
Către est se află spațiile administrative complementare învățământului ce creează un tampon față de Șoseaua Banatului, strada principală din Chitila.
La nord grădinița se învecinează cu strada Intrarea Căminului. Aici se află spațiile servante ale grădiniței precum cabinetul medical, vestiarul, sala de mese, bucătăria la parter și o mare terasă de joacă exterioară la etaj.
Vestul este ocupat de funcțiuni tehnice învecinate cu spațiul public ce încheie traseul pietonal al Văii Mangului.

De asemenea, grădinița este gândită să fie flexibilă și să se poată dezvolta în timp, spre exemplu permite organizarea unor evenimente de dimensiuni mari prin comasarea a două săli de clasă ce sunt separate printr-un perete amovibil.
Structura este de diafragme din beton armat și tavanul este din grinzi metalice cu cofraj pierdut de tablă cutată. Grinzile metalice au rămas vizibile în clase pentru a crea un spațiu sincer ce se completează cu holul din beton aparent.

Prin modelarea ei astfel încât să conțină spații închise și protejate ce se extind în spațiul comun a cărui calitate este accentuată de material și lumină și prin folosirea unei arhitecturi sincere ce se orientează către peisaj și lasă la vedere structura, se creează o grădiniță sigură, incitantă și recreativă.