ro | en
Clădire birouri P+E parțial, pe CLT

Clădire birouri P+E parțial, pe CLT

Autori: arh. Sergiu-Cătălin Petrea, arh. Cristina Mototolea, arh. Sabrina Ene-Butnariu, arh. Dan-Alexandru Roșu, arh. Sebastian-Ștefan Apostol, arh. Ovidiu-Ion Bălășoiu
Birou de proiectare: TECTO Arhitectura

Colaboratori:
Beneficiar: HS BACO Panels
Structura: SACO Construct
Execuție: GreenPoint Services, Dimmer, NIZAR Construct, Bavaria Eco System, Aprex Auto, Future Glass
Foto: Cosmin Giurgică
Instalații: ACE TECH Consulting, Instal Dim

Comentariul autorului

Cea mai mare provocare la acest proiect a fost de a realiza aceste spații de birouri ca un element de legătură între situl industrial folosit în procesul de producție și imediata vecinătate naturală, cu puternice linii orizontale ale reliefului.
În același timp clădirea a trebuit să satisfacă reglementările normativelor austriece, la cererea beneficiarului, și pe cele românești specifice pentru o clădire cu două niveluri a cărei structură este din lemn masiv încleiat (Cross Laminated Timber - CLT). Strategia proiectului s-a bazat cu desăvârșire pe principii ecologice și sustenabile, iar proiectul, inclusiv prin colaborarea cu clientul și partenerii, a fost gândit pentru a defini o tipologie de birouri sustenabile prin realizarea acestui prototip care să ajute la realizarea unei piețe reprezentative, de nișă, în cadrul pieței de clădiri de birouri. Procesul de lucru a urmărit mai multe obiective obiective:
- Construirea cu elemente de lemn masiv și elemente stratificate obținute industrial prin prefabricare
- controlul individual al confortului în încăperi, calitatea ridicată a spațiilor de lucru, protecția ridicată împotriva zgomotelor, metode pasive de construire pentru asigurarea izolației și etanșeității, sisteme de ventilare cu recuperare de căldură care să garanteze un flux constant de aer proaspăt, iluminat artificial optimizat pentru procesul de lucru.
- Concepte ecologice: folosirea unei centrale de cogenerare pe bază de biomasă pentru încălzire și producerea electricității, folosirea lemnului ca material de construcție, optimizarea costului utilităților, acoperiș verde, autonomie luminoasă naturală, grad ridicat de posibilitate a reciclării la nivelul întregii clădiri
- Calitate ridicată a arhitecturii și a amenajării peisajere
Scopurile ambițioase propuse de beneficiar au făcut ca testele de evaluare la care a fost supusă clădirea să aibă mereu rezultate pozitive, fie că a fost vorba despre confortul utilizatorilor sau despre eficiența energetică a clădirii.
O altă provocare a proiectului a constat în multitudinea de aspecte considerate și aplicate, de la conformarea arhitecturală la sistemele de instalații, care vizează toate aspectele definitorii ale confortului interior și ale unei imagini arhitecturale reprezentative concomitent cu costuri minime de edificare și utilizare, înțelegând prin costuri nu doar economia financiară pentru beneficiar ci și economia de resurse naturale.