ro | en
ROSETTI Aparthotel
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură publică” (ex aequo)

ROSETTI Aparthotel

Autori: arh. Carmen Tănase, arh. Andrei Egli
Birou de proiectare: ENTERPRISE architecture&design

Colaboratori:
Beneficiar: Zafrir Ehud, CONCORDE HOLDINGS
Arhitectură: arh. Elena Gheorghiță
Structura: Energoproiect , ing. Adrian Zecheru, ing. Cristian Arvinte
Instalații: MID Install, ing. Gigi Mălureanu, ing. Florin Leată, ing. Adrian Gafton, ing. Mihai Duța
Foto: arh. Vlad Pătru

Comentariul autorului

Poziționat într-un țesut eclectic, printre clădiri vechi și noi, într-o varietate de scară cum numai Bucureștiul poate să ofere, Rosetti Apart Hotel este o prezența discretă, de scară redusă, ascuns în spatele statuii lui I.L. Caragiale din piațeta cu același nume.
Caracteristicile lotului, extrem de îngust și adânc, constrângerile urbanistice și prezența unei case vechi cu regimul de înalțime parter au modelat arhitectura acestui imobil.
Un volum alb și simplu se ridică deasupra unui postament de piatră care se naște printre zidurile casei vechi. Din casa veche am păstrat elementele valoroase, fațadele principale și cupoleta cu iz oriental. Volumul casei vechi este aliniat la strada si rămâne ca un volum de primire adăpostind recepția și lobby-ul iar zona de cazare se ridica in spate, retrasă mult fată de aliniament. În felul ăsta noul și vechiul coexista și nu se exclud. Trei finisaje majore definesc volumele: tencuiala tradiționala a casei vechi, zona de piatră de Vratsa care creează o discontinuitate la nivel de finisaj intre nou si vechi si placarea cu fibro-ciment alb a volumului din spate, in consolă. Plăcile de fibro-ciment alb, simple sunt intercalate cu placi de fibro-ciment riflate care marchează poziția planșeelor iar liniile balustradelor preiau si continua liniile de riflaj.
Butique Apart-hotelul adăpostete 25 de unitați de cazare de tip studio, fiecare camera fiind dotata cu o zona de dormit, o chicineta si un loc de luat masa. La ultimul nivel , nivelul 5 sunt poziționate 4 duplexuri cu zona de dormit la etaj. Din cauza spațiului redus, unitățile au rezultat cat mai organic, diferite intre ele si atipice pentru un imobil cu funcțiune hoteliera.
Acolo unde s-a putut, mai ales în zonele de colț, am creat terase și logii prin decupaje ale volumelor.
Pe fațada de Est, datorită constrângerilor de spațiu și a distanței minime obligatorii fată de limita de proprietate, am imaginat o serie de balcoane franțuzești de formă organică care ies discret din planul fațadei și crează un joc de umbre pe fațada de altfel destul de simplă.
Arhitectura fațadelor este una a detaliilor și a umbrelor, create de riflaje, balustrade, și balcoane franțuzești. Arhitectura interiorului este una a detaliilor si luminii lăsate să pătrundă prin alternarea golurilor fațadei când ample, când înguste.