ro | en
Stadionul Rapid – Giulești
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură publică”

Stadionul Rapid – Giulești

Autori: arh. Nemes Károly, arh. Radu Gîdiuță, arh. Dragoș Mihai Dordea
Birou de proiectare: Graphic Studio SRL

Colaboratori:
Echipa de proiectare arhitectură: arh. Iulia Popescu, arh. Zenaida Florea, arh. Laura Mazâlu, arh. Andreea Petre, arh. Andrei Varvara, arh. Didier Chifan, arh. Iulia Tonceanu, arh. Florin Bucin

Arhitectură de interior: arh. Bogdan Babici, arh. Alex Maftei, arh. Bogdan Brandiburg, arh. Anca Ichim, arh. Monica Streza, arh. Andreea Precup (Tecon SRL)

Structura: ing. Dragoș Marcu, ing. Mădălin Coman, ing. Ionel Badea, ing. Vlad Dinu, ing. Dragoș Alexandrescu, ing. Tiberiu Vișan, ing. Ștefan Grigoraș, ing. Bodi Balazs, ing. Mihai Dragnea, ing. Alexandru Iacob, ing. Liliana Năstase, ing. Mihaela Matei, ing. Rodica Botirca, ing. Ana-Maria Suliman, ing. Gabriela Furcela, ing. Nina Ilie, ing. Georgeta Lemnrau (Popp & Asociații SRL)

Instalații: ing. Marian Cernovschi, ing. Mihai Popescu, ing. Silviu Tănăsie, ing. Petrică Iancu, ing. Ștefan Petre, ing. Daniel Stan, ing. Laura Oiță, ing. Marian Bâlcă (MC General Construct Engineering SRL)

Sistematizare verticală: ing. Silviu Brăteanu (Via Proiect SRL)

Signaletică: Ciprian Robu

Proiectant general: Construcții Erbașu SA si Popp & Asociații SRL

Constructor: Erbașu Total Construct SA, Concelex SRL și Terra Gaz Construct SRL

Investitor - client: Compania Națională de Investiții – CNI SA și Ministerul Transporturilor prin CS Rapid București

Comentariul autorului

Tema de proiectare, presupunând transformarea radicala, practic înlocuirea, unuia din cele mai vechi stadioane din țară, cu o capacitate mărita la 14000 de spectatori și integrând spatiile de antrenament pentru celelalte secții sportive ale clubului, a venit cu câteva provocări multiple. Amplasamentul urban dificil - mărginit pe o latură de Calea Giulești și pe cea opusă de calea ferată - și prevederile urbanistice cu retrageri mărite, precum și noile standarde de siguranță, confort și vizibilitate spre terenul de joc, au adăugat un nou nivel de complexitate. Nu în ultimul rând, termenul scurt de realizare de 21 luni a adus o presiune suplimentară.
Inaugurat în 1939, vechiul stadion cu tribune pe trei laturi - supranumit „potcoava” - avea o arhitectură ce îmbina discret o modernitate pură și elemente art-deco.
Verticalitatea accentuată a structurii și repetiția acestei verticalități prin parasolare, a devenit un motiv arhitectural ce se combină cu tema modernității stadionului anterior. Astfel, închiderile spațiilor se realizează cu o fațadă liberă, ușoară, cu ferestre în bandă peste care se suprapun parasolare verticale ce subliniază prin distanțare și orientare diferită spațiile interioare. Închiderile exterioare albe care realizează o panglică în jurul structurii amintesc de modernitate, iar elementele verticale de accentele art-deco. Din punct de vedere al culorilor, alături de griul betonului aparent se regăsesc cele două culori ale clubului, alb și vișiniu – albul e prezent în exterior iar vișiniul definește atât spațiul terenului de joc prin scaunele în trei nuanțe vișinii cât și celelalte spații pentru spectatori si sportivi.
Toate aceste straturi determină un înveliș ce oferă profunzimi diferite. Datorită parasolarelor verticale, stadionul trece de la o imagine opacă, diafană, aproape ireală când e privit în lungul bulevardului, la o clădire concretă și transparentă atunci când e privit frontal, astfel dinamica percepției stradale conferă imagini multiple fațadei.
Sub tribune se dezvoltă un adevărat complex sportiv. Regăsim spații de birouri pentru clubul sportiv Rapid și pentru clubul de fotbal, muzeul clubului, hotel de cantonament cu cantină pentru sportivi, spații polivalente de închiriat, 9 săli de antrenament - sală de baschet/volei/tenis, sală de forță, sală de atletism cu pistă de alergare indoor de 60m, sală de popice, sală pentru judo, sală pentru karate, lupte, sală pentru box și sală pentru haltere, fiecare cu vestiare, grupuri sanitare și spații anexă. În subsolul tribunei vest se găsesc vestiarele echipelor de fotbal, două săli de încălzire, spații pentru presă cu o sală de conferințe și accesul VIP din parcarea subterană. Din tribuna vest nu lipsesc spațiile de primire și dotările pentru spectatorii VIP, cu un hol-lounge pe dublă înălțime cu supantă, 18 loje a câte 10 locuri și un restaurant pe colțul nord vest cu vedere atât spre teren cât și spre Calea Giulești. Parterul spre calea Giulești oferă acces acoperit și protejat pentru autocarele echipelor, două spații comerciale, case de bilete, precum și acces la toate spațiile de antrenament și de ospitalitate din stadion.
Scopul a fost de a realiza nu doar un stadion ci un complex multifuncțional care poate fi folosit pe parcursul întregii săptămâni, nu doar în zilele cu meci, o nouă casă pentru Rapid și un spațiu polivalent pentru comunitatea din Giulești.