ro | en
Clădire de birouri în zona protejată Domenii

Clădire de birouri în zona protejată Domenii

Autori: arh. Mihai Eftenie, arh. Andrei Lazăr, arh. Daniel Alecu, arh. Vlad Eftenie
Birou de proiectare: Baumarc Proiect

Colaboratori:
Structura: ing. Victor Nedriță, ing. Lucica Cârstea, ing. Iulian Matei ( Colonad Proex )
Instalații: Capital Group Instal
Execuție: Laucris Construct
Beneficiar: Dentamerica

Comentariul autorului

Clădirea din Str. Alexandru Constantinescu, nr. 12, zona protejată Domenii, a fost construită inițial pentru două apartamente, fiecare cu acces separat din stradă și din curtea din spate , pentru bucătarii și funcțiuni tehnice. Inițial clădirea avea un pațiu care nu se potrivea cu funcțiunea de birouri cerută de către beneficiar, având multe încăperi de dimensiuni modeste, și evacuări pe scări balansate.
Clădirea a primit în decursul timpului intervenții incoerente atât la structură cât și la fațade. Lucrările de consolidare din 2001 s-au dovedit neconforme prin expertizare . Aspectul exterior alterat în decursul timpului prin culori stridente, cu ancadramente atipice pentru zonă ale ferestrelor cât și mansardarea prin șarpantă cu forma de căciulă a devenit provocarea majoră pentru echipa de arhitecți care au încercat să obțină o clădire cu aspect elegant .
Reintegrarea arhitecturală a clădirii în specificul zonei a reprezentat pentru noi preocuparea primară, obiectiv obținut prin refacearea fațadelor și a volumetriei în limitele regulamentului zonei protejate.
Al doilea punct important a fost realizarea unei circulații verticale coerente pentru toate cele cinci niveluri în conformitate cu exigențele ISU. Pentru clientul nostru a fost importantă refacerea imaginii clădirii într-o formă modernă și elegantă prin regândirea spațiului interior ca open space, prin transformarea completă a clădirii cu structura pereților portanți atât de fațadă cât și de compartimentare într-o structură portantă pe stâlpi și grinzi.
Toate acestea s-au materializat la exterior prin transformarea fațadei existente la o nouă formă care să se apropie de arhitectura modernă de factură Art Deco prezentă în zona Domenii. Din rațiuni compoziționale, pe fațada principală a fost aplicat un sistem Schuco FACID cu membrană tensionată imprimată digital astfel marcând prima cornișă la înălțimea de 10 m cerută prin regulamentul zonei protejate. La interior eliberarea spațiului de vechile compartimentări cu pereți structurali a fost obținută prin construirea unui sistem de stâlpi și grinzi din beton armat și suprabetonarea planșeelor existente astfel încât din clădirea inițială au fost păstrați doar pereții de contur ai celor trei fațade vizibile din stradă. Circulațiile pe verticală au fost rezolvate prin extinderea clădirii înspre curtea din spate printr-un tub de beton armat pentru lift și scara în două rampe, în același timp fiind un argument important în rigidizarea structurii.
Mansarda veche de formă atipică a fost desfăcută iar în locul acesteia a fost propus un nivel acoperit cu o structură metalică în prelungirea noului sistem de stâlpi și grinzi. Spațiul astfel obținut este complet eliberat, toată șarpanta este sprijinită doar pe contur. Acest nivel se deschide spre exterior printr-un bandou de ferestre oferind o perspectivă panoramică asupra vecinătăților.
Amenajarea curții a fost regândită potrivit modului de funcționare a clădiri: Curtea din față cu accesul principal și cele doua locuri de parcare, pentru demisol și parter iar curtea din spate adăpostește opt locuri de parcare și accesul secundar către celelalte trei niveluri de birouri.
Pentru posibilitatea unei funcționari autonome a fiecărui nivel, clădirea de birouri open space, are câte un birou pentru manager și spații anexă.