ro | en
Centrul cultural multifuncțional Timișoara

Centrul cultural multifuncțional Timișoara

Autori: arh. Raluca Carabela - șef de proiect, arh. Veronica Popovici, arh. Viorica Palcu, arh. Mihai Popa
Birou de proiectare: Optim Project Management

Colaboratori:
Structura: Ing. Ionut Dinca, Ing. Sandu Nicolae (Saidel Engineering)
MEP: ing. Marius Bordei, ing. Gabi Pantazeanu, ing. Mihai Picu, ing. Mihai Mocanu, ing. George Ene, ing. Romulus Crisan (Optim Engineering Solutions)
Coordonator tehnic: arh. Cristiana Tobosaru
Design Interior: Sundukovy Sisters
Radndari exterioare: arh. Sorin Nablea
Foto: Denis Savescu, Dragos Jivan
Foto: Alex Bunea

Comentariul autorului

Terenul pe care e amplasată clădirea propusa, este situat în centrul orașului Timișoara, la nord de Piața Victoriei, într-o zonă istorică protejată.
Pe acest teren se regăsește în prezent Hotelul Timișoara considerat a fi un reper al orașului. Beneficiarul a solicitat construirea unui centru multifuncțional care să restructureze spațiul liber din fata clădirii hotelului, ce funcționa până nu demult ca parcare exteriora.
În faza de proiectare, au fost luate în considerare următoarele obiective:
- construirea unui corp de clădire cu funcțiune mixta, care să adăpostească atât funcțiuni conexe hotelului, cât și funcțiuni cu caracter public: servicii, spatii expoziționale, restaurante, sali multifuncționale
- rezolvarea unei parcări subterane multietajata care să asigure parcaje atât pentru hotelul existent cât și pentru noua funcțiune propusa
- așezarea funcțiunilor publice spre strada Mărășești și transformarea acesteia într-un spatiu pietonal interesant, relaționat cu Piața Victoriei.

DESCRIEREA FUNCȚIONALĂ
Noua clădire se numește Centrul Cultural Multifuncțional Timișoara și are un regim de înălțime 2S+P+1E inclusiv supanta+2E parțial
Dispunerea funcțiunilor principale este următoarea:
- Subsol multietajat: parcări, ALA, spații tehnice și depozitări
- Parter: spatiu expozițional generos și funcțiuni conexe, spații tehnice
- Etaj 1: sala multifuncțională, 2 foyere, spatii de depozitare și alte funcțiuni conexe
- Supanta (în înălțimea etajului 1): balcon cu scaune pentru spectatori, grupuri sanitare, spatii conexe
- Etaj 2 parțial: terasa exterioara cu spatii verzi și lounge bar
Sala multifuncțională cu o suprafață de 670mp este situata la etajul 1 și reprezintă funcțiunea principala a imobilului nou propus. Este proiectată cu o capacitate maximă de 925 persoane (inclusiv 73 de locuri la balcon).
Accesul principal către etalul 1 se face printr-o scara exterioara monumentala a carei silueta este proiectata pe fațada nordica, contribuind la estetica volumetrica.
La parter se află un spațiu expozițional generos de 680mp, cu acces direct din zona stradala pietonala (strada Mărășești), având o capacitate de 450 persoane.
Pentru a marca la nivel volumetric funcțiunea principala, pe zona etajului 1 s-a propus un sistem de fațadă ventilata “jucat”, realizat cu ajutorul unei stereotomi cu efect 3D, formată din cutii cu adâncimi diferite. S-a optat pentru transparenta volumului în zonele cu caracter public: spatiu expozițional, foyer principal, pasarela de legătură, barul de la ultimul etaj.
Desi Hotelul Timișoara și imobilul nou propus sunt clădiri independente care vor funcționa separat, se propune o legătură sub forma unei pasarele de sticla la nivelul etajului 1, între aripa noua a hotelului și centrul multifuncțional propus, asigurând astfel o circulație funcțională. Spațiul dintre cele 2 clădiri este protejat de o copertina pe structura metalica acoperita cu panouri de sticlă degivrată, situată la cota superioara a pasarelei.

CONCLUZIE
Noua construcție își propune să devină un reper al orașului și să contribuie pe de-o parte la sporirea calității vieții urbane și pe de alta parte să completeze din punct de vedere funcțional clădirea hotelului Timișoara.
La nivel volumetric clădirea întregește fronturile cvartalului studiat și are un impact pozitiv asupra spațiului public și pietonal. Prin volumetria deosebita, finisajele exterioare și cromatica propusa, clădirea se integrează în situl istoric, exprimandu-și în același timp propriul “caracter”.