ro | en
The Office Court Haus

The Office Court Haus

Autori: arh. Vlad Bașcă, Elena Bașcă
Birou de proiectare: Baska Architecture

Comentariul autorului

Situată în comuna Aroneanu, în județul Iași, clădirea Office Court Haus este răspunsul oferit de biroul de arhitectură la tema de proiect formulată de beneficiari:” Avem un teren de aproximativ 2500 de mp, ne puteti oferi o idee de business sub forma unui proiect de arhitectură care sa includă funcțiuni de birouri, centru de cercetare IT și patru apartamente penthouse de aproximativ 150-200 mp, maxim parter cu doua etaje?”.
Formulată concis, dar cu potential major, întrebarea a trezit interesul biroului de proiectare în a răspunde provocării clientului. După numeroase întâlniri, analize de documentații de urbanism, analiză PUZ (initiat de alt birou de proiectare) s-a conturat o temă complexă de proiectare, aproximativ 3400 de mp de clădire, regim de înălțime S+D+P+2Er, funcțiuni mixte, locuire, parcări etc.
Demersul conceptual a fost influențat de amplasarea terenului și vecinătăți dar și de legăturile cu orașul Iași. Fiind amplasat favorabil, terenul oferă vederi directe, belleview asupra orașului și a lacurilor Dorobant și Aroneanu. De asemenea, fiind învecinat cu un cartier rezidențial au fost necesare funcțiuni complementare, precum: comert, spații de lucru, co-working, spații de relaxare, parc de joaca.
Funcțiunile majore ale clădirii, office și locuire au fost distribuite separat, cu accese diferite și fără comunicare directă din motive funcționale, grad de confort și securitate a utilizatorilor. Având o suprafață desfășurată de 2065 mp, conform PUZ în vigoare, clădirea a necesitat un număr ridicat de locuri de parcare, 40 mai precis ce au fost amplasate în subteran în favoarea spațiilor verzi, a parcului și a curții interioare.
Volumetria clădirii este simplă, dar nu simplistă, cu forme clare și gesturi puternice( joc de volume) ce pun în valoare amplasamentul, oferind numeroase experiențe vizuale: orașul celor șapte coline, pădurile și lacurile dimprejur. Funcțiunile principale sunt complementate de amenajări exterioare ce invită la interacțiune socială și relaxare în curtea interioară protejată. Nodurile verticale de circulatie sunt tratate separat dar cu acces din parcarea subterană.
În concluzie, biroul a încercat să răspundă provocării cu un rezultat favorabil din punct de vedere al clientilor. Atât imaginea generală, conceptul cât și organizarea functională au plăcut și au fost acceptate de beneficiari. Cu entuziasm și determinare, beneficiarii au promis multe în timpul prezentării proiectului, însă mult peste puterile lor financiare, drept urmare și clădirea a rămas doar un alt proiect.