ro | en

Gara centrală din Brno

Brno, Cehia
Autor: arh. Mario Kuibuș / RE-ACT NOW
Colaboratori: urb. Teodor Manea, stud.arh. Mihai Rebega, stud.arh. Raluca Șerban, arh. Sabin Purice, stud.arh. Claudiu Pavel, stud.arh. Vlad Marianciuc

Comentariul autorului

Conceptul previzualizează un “cordon” verde şi spaţii publice în jurul centrului istoric, în care Staţia Centrală joacă un rol cheie, atât ca un spaţiu iconic de reprezentare a oraşului cât şi ca un hub funcţional pentru transport.
Spaţiul din centrul staţiei este propus ca un drum pietonal cu un design de calitate. O platformă întinsă va trece deasupra fostei străzi Nadrazni cu scopul de a conecta spaţiile publice din oraşul vechi cu cele nou create de-a lungul râului Svratka. Astfel, o altă emblemă a oraşului, râul Svratka, va fi mai aproape de viaţa urbană. Legătura va fi realizată prin căi verzi, dezvoltate organic, care se vor “undui” în zonă. Acele căi verzi sunt drumuri pietonale şi piste de biciclişti, dublate de vegetaţie şi vor avea statusul de puncte de plecare în dezvoltarea de noi căi de-a lungul râului şi în interiorul oraşului.
Aceste căi verzi şi peisajul de-a lungul râului Svratka vor constitui baza noii vecinătăţi, precum “plămânul verde” al oraşului. Această metaforă este potrivită, deoarece noua intervenţie aduce o aspiraţie către noi facilităţi, clădiri office şi unităţi educaţionale, toate benefice pentru evoluţia oraşului.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură