ro | en
Perpetua fabula

Perpetua fabula

Autori: arh. Andra Elena Apostolescu, arh. Răzvan Marian Ambăruș, arh. stag. Antonia Debora Flueras
Birou de proiectare: Arhea Studio

Colaboratori: Proiectare structuri - Expert Design Solutions, Proiectare instalatii - Imep Systems

Comentariul autorului

Vârsta creșei este un moment esențial în dezvoltarea copilului, multe dintre trăsăturile pe care le va avea ca tânăr sau chiar ca adult având rădăcina în experiențele și interacțiunile pe care le are în această etapă a vieții. De aceea este important ca în imaginarea spațiului să avem o abordare holistică, legând funcționalul de cognitiv și de emoțional. Astfel, creșa devine mai mult decât un loc în care părinții ocupați lasă copiii, devine un spațiu în care copiii devin conștienți de lumea înconjurătoare și de alte prezențe, un spațiu în care învață să comunice și să se integreze într-un grup.

În proiectarea acestui spațiu am luat toate deciziile pornind de la acest principiu al integrării holistice, în care fiecare aspect al activității este subtil corelat cu oportunități de învățare prin joacă. În acest fel, încercăm sa fructificăm potențialul imens de învățare al copiilor, și să le oferim un cadru în care pot afla organic despre lucrul în echipă, mecanica regulilor și importanța relațiilor sociale. Prin crearea acestui cadru sperăm să echilibrăm atentia primită de la familie cu oportunitatea fiecărui copil de a învăța, de a se afirma, și de a își defini personalitatea într-un mediu realist, dar și sigur.

Cu obiectivul specific de a susține dezvoltarea și educația antepreșcolare, propunem această unitate de învățământ de tip creșă in localitatea Brănești, menită să constituie un prim-pas în integrarea fiecărui copil într-un colectiv școlar și să crească atractivitatea conceptului de școlarizare atât pentru copii cât și pentru părinți.

Jocul este modul de bază prin care copiii foarte mici reușesc să deprindă anumite abilități. Spațiile proiectate permit o joacă continuă, începând din sălile de joacă, continuând cu spații exterioare direct accesibile din acestea, cu sala multifuncțională, cu zona de clasa exterioară acoperită și cu locul de joacă exterior gândit pentru toate nevoile copiilor între 1-3ani.

Cladirea propusă este primitoare, ușor accesibilă copiilor, are toate spațiile destinate celor mici amplasate la nivelul parterului, respectă principiile sustenabilității și se integrează într-o amenajare cu peste 60% spații verzi și de recreere.



Alte lucrări cu aceiași autori: