ro | en
Extinderea Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR corp bibliotecă – var.2

Extinderea Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR corp bibliotecă – var.2

Autori: arh. Alexandru Crișan, arh. Ana Maria Crișan
Birou de proiectare: Crisan Architecture & Engineering Srl

Colaboratori:
colaborator arhitectură: arh. Ioana Țurcanu
colaborator structură: prof.dr.ing. Mircea Crișan

Comentariul autorului

Concept: extensie-vecinătate-dialog ….fundal
Din punct de vedere volumetric volumul propus crează un dialog aparte cu clădirea monument învecinată. Volumul independent al clădirii propune un dialog coercitiv al articulării cu un spațiu vid, un atrium dezvoltat pe verticală flancat pe o parte de peretele vegetal amplasat pe clădirea monument și verticala translucidă, semitransparentă determinată de fațada corpului destinat bibliotecii. Dialogul dintre cele două fațade recrează un câmp semiotic diferențiat interpretativ: pe de o parte fragmentul grădinii pierdute și regasite (calcanul clădirii monument transformat în fațada vegetală - hortus conclusus) pe de altă parte lumea cărților, a poveștilor în care ambiguitatea și fantasticul evidențiază aspecte distincte ale lumilor imaginare, al imaginilor neclare (fațada translucidă care ascunde zonele de lectură, spațiul de introspecție și lumile imaginare ale cititorului). Aspectul ambivalent prelevează reconfigurarea planului vertical conceptual al spațiului care se compune și recompune fragmentar.

Dispunere funcțională: volumul transparent al parterului prevăzut cu închideri mobile se deschide prin intermediul curții descoperite către peretele vertical vegetal (hortum secretum). Dublul dialog realizat pe verticală evidențiază clădirea monument reflectată aproape imperceptibil în fațada continuă din profilit. Consecutiv, clădirea monument respiră prin elementului vegetal apropiindu-și prin intermediul spațiului astfel determinat, hortus secretum, zona centrală de lectură amplasată în corpul bibliotecii.

Alcătuire structurală: Din punct de vedere structural volumul propus se definește de alcătuirea mixtă realizată din cei doi piloni excentrici realizați din diafragme de b.a. amplasați în extremitățile clădirii propuse care adăpostesc nodurile destinate fluxului vertical. Zona centrală (structura mixtă) este susținută prin intermediul tuburilor metalice betonate care susțin platformele etajelor superioare destinate spațiului bibliotecii. Planșeele realizate în structura metalică cu profile dispuse pe două direcții rigidizează orizontal echilibrând aspectul excentric al nodurilor laterale.

Finisaje: Materialele utilizate în alcătuirea spațiilor interioare vizează preponderent aspectul tectonic pentru zona parterului tratat cu granit realizând o tranziție sensibilă între spațiul interior și spațiul exterior al clădirii propuse. Planșeele metalice sunt finisate cu rășină epoxidică translucidă de culoare alb. Fațada exterioară, spre panoul vegetal propus pe fațada clădirii monument învecinate este alcătuită din profile metalice retrase și anvelopanta realizată din panouri din sticlă translucidă.



Alte lucrări cu aceiași autori: