ro | en
Biblioteca orașului Songdo
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectură publică”

Biblioteca orașului Songdo

Autori: arh. Bogdan Constantin Neagu, arh. Alexandru Răduț, arh. Dana Stănciucu, arh. Iulian Arbanaș, arh. Valentin Duma, arh. Cristian Mititelu
Birou de proiectare: NBC Arhitect

Comentariul autorului

Songdo este considerat un oraș high-tech, complet sustenabil, dar care ar trebui să acorde o mai mare atenție interacțiunilor umane și creării de comunități în cadrul cartierelor sale. Propunerea noastră pentru Concursul Internațional de Proiectare a Bibliotecii Orașului Songdo s-a concentrat pe crearea oportunităților de întâlnire intraumane, alegeri constructive sustenabile și continuitate urbană la nivel pietonal.

Pentru a crea o legătură cu parcela vecină, tot o funcțiune publică, am optat pentru un volum tăiat la 45 de grade, creând astfel o fațadă principală orientată spre sud. Am optat aici pentru un perete cortină în zig-zag cu sisteme de captare fotovoltaică și astfel a crescut zona de expunere cu aproximativ 40%, deci și cantitatea de energie produsă. Terasele și atriumul creează o interacțiune permanentă între spațiile interioare de studiu și zonele exterioare precum Marea Galbenă, Universitatea și Clubul de Golf. De asemenea, acoperișul este extins deasupra teraselor de la etajul doi pentru a oferi protecție și pentru a crea o suprafață cât mai mare pentru panouri solare, care este de aproximativ 1450 mp.

Flexibilitatea spațiilor este un alt aspect important în acest proiect. Unele zone ar trebui să se poată readapta în funcție de nevoile viitorului. De exemplu, auditoriul este de fapt o sală multifuncțională, având scaune retractabile. În plus, înălțimea liberă a nivelului de 550 cm în zona General Materials a fost special concepută pentru a permite crearea de etaje intermediare dacă la un moment dat ar fi nevoie de suprafețe suplimentare. Un alt avantaj este că lumina naturală pătrunde pe o suprafață mai mare. În timpul verii căldura migrează în zona superioară unde este absorbită de placa de beton.

Sistemul de rafturi carusel de 10 metri înălțime este simbolul principal al acestei biblioteci, fiind o fuziune între tehnologie și o bibliotecă mai tradițională. Utilizatorul se conectează la o aplicație și comandă cartea dorită. În mod similar cu derularea pe un telefon mobil, raftul care conține cartea începe să coboare. După aceea, de îndată ce panoul de protecție se ridică, utilizatorul poate ridica cartea de pe raft. Această soluție oferă acces la un total de 10 mii de volume independente pe o suprafață de doar 7,7 pe 10 metri. Pe lângă utilitate și economie de spațiu, acest sistem inovator ar avea și un efect atractiv pentru public.

Comentariul juriului

O abordare ce propune fuziunea între arhitectură, tehnologie și cultură, materializându-se într-un proiect dinamic, plin de culoare ce răspunde cu succes provocării cerințelor de sustenabilitate. Proiectul reușește prin demersul decupării sistemice dintr-un volum  primar ca reacție la o contextualitate de fluxuri, direcții de însorire și deschideri perspective să creeze o propunere echilibrat integrată și bine adaptată funcțiunii temei. Prin răspunsul la o situație urbană specifica, proiectul ajunge să ia forma pentru a se deschide către un spațiu public care va fi în legătură cu alte funcțiuni complementare din zona de intervenție (universitate), forma rezultată fiind bine „suprapusă” funcțiunii de bibliotecă.



Alte lucrări cu aceiași autori: