ro | en
Vila AD
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Vila AD

Autori: arh. Bogdan Neagu, arh. Alexandru Scarlat, arh. Dana Stanciucu, arh. Iulian Oanta
Birou de proiectare: nbc arhitect s.r.l.

Colaboratori:
Structura: D&C Expert Proiectare Structuri s.r.l.
Execuție: Arcstil s.r.l.
Beneficiar: persoana fizica

Comentariul autorului

Locuința prezentată se desfășoară, aproape în exclusivitate, pe orizontală. Acest aspect a fost una dintre exigențele temei de proiectare. Accentul vertical al volumetriei este dat de o altă cerință a temei de proiectare. Etajul este destinat închirierii în sistem Airbnb. Accesul la studioul din etaj este separat de accesele în casă, fiind situat în proximitatea intrării principale.

Au fost folosite preponderent materiale naturale, lemn, piatră, texturi care să ofere spațiului materialitate. Rolul acestora este de a apropia relația între construcție și natură, relație care a reprezentat punctul de plecare în elaborarea proiectului. Acoperișul este realizat din lemn lamelar.
Am folosit pompă de căldură că sursă de încălzire a imobilului și panourile solare pentru a eficientiza consumul de energie electrică.

Pentru a sublinia importanța relației cu exteriorul am optat pentru deschideri mari ale golurilor și deschideri structurale generoase. O altă caracteristică a proiectulului este marcată de prezența spațiilor in-between. Aceste spații conjunctive ajută la consolidarea relației interior-exterior. Planimetria este marcată de o axă longitudinală puternică al cărui rol este de a aduce in centrul casei grădina.

Am luat in calcul toți membrii familiei, inclusiv cainele casei căruia ia fost dedicată o alveolă in volumul locuinței.



Alte lucrări cu aceiași autori: