ro | en
Stoica Ludescu

Stoica Ludescu

Autori: Arh. Octavia Popeea 1207, Arh. Iustin Popescu 1208, Arh. Vlad Bârlădeanu, Arh. Alexandru Aprodu, Arh. Oana Cretu,
Birou de proiectare: OOPY Arhitectura

Colaboratori:
Arh. Ilinca Moroianu, Arh.Tekla Kálmán
Structura: Ing. Theodor Cojanu, Ing. Catalina Maier, Ing. Marian Chirianu, Ing. Mihail Gh. Popescu
Instalații: Ing. A. Nita, Ing R. Stroescu, Ing. S. Dogariu
Foto: Mihai Covrig
Execuție: AXA Int'l Construct

Comentariul autorului

Proiectul este situat într-o zonă cu caracter mixt, aflată între dominanta specifică imobilelor cu regim mare de înălţime ale perioadei comuniste şi cea rezidenţială pentru clasa socială medie din perioada interbelică. Imobilul are specific exclusiv rezidenţial, de locuinţe colective. El se află în apropierea unei artere principale din Bucureşti, dar dispus în plan secund, asigurând astfel intimitate şi protecţie fonică. Totodată, clădirea este poziţionată în vecinătatea unui parc urban de dimensiuni medii, contribuind la confortul rezidenţial asigurat de facilităţile clădirii.
Volumetria construcţiei iese din tiparul monoton al locuinţelor colective, îmbogăţind spaţiul arhitectural urban cu un joc de forme, cu profilări şi intrânduri, etaje retrase, susţinute şi de finisajele faţadelor în culori armonizate, integrându-se în spaţiul construit. Intrarea este puternic marcată prin copertina ce adăposteşte spaţiile exterioare parterului şi închide alveola creată de volumele construite la acest nivel.
Deschiderile ample ale balcoanelor şi teraselor pun în valoare jocul de lumină şi umbre pe faţade, sporind dinamica dată de formele edificate. Spaţiile vitrate mari ale încăperilor amplifică efectul iluminatului natural dat de orientarea principală est – vest. Finisaje moderne de calitate, faţade ventilate, pardoseli din granit în spaţiile comune de circulaţie, acoperite cu parchet din lemn, gresie şi faianţă în apartamente, balustrade din sticlă la balcoane, tâmplărie de înaltă calitate, toate își aduc contribuția la nivelul de confort al locatarilor.
Parcarea subterană este amplă, cu 2 niveluri, şi satisface, eficient şi într-o manieră compactă, nevoile de mobilitate ale locatarilor clădirii. Astfel, este redus semnificativ impactul asupra vecinătăţilor în privinţa zgomotelor şi noxelor. Demisolul este destinat spaţiilor tehnice ale clădirii, dar asigură şi zone de depozitare suplimentare ce sunt organizate drept boxe destinate locatarilor.
Deşi predomină suprafețele construite, acestea înglobează şi scot în evidenţă și anumite elemente de vegetație prin dispunerea unor grădini interioare de mici dimensiuni în alveole special concepute în acest scop.
Proiectul propus reuşeşte prin concepţia şi ideile abordate să devină un reper pentru zona în care se află şi perspectiva ei. Arhitectura clădirii, materialele și instalațiile folosite se integrează în conceptul sustenabilității, oferind întreaga funcționalitate și confortul unei de locuinţe moderne. Obiectul de arhitectură devine, astfel, prin însumarea elementelor sale componente, o desăvârşită intervenţie urbană ce valorifică prezența umană.