ro | en
Extindere Universitate

Extindere Universitate

Autori: Arh. Razvan Mosneag, Octavia Popeea, Arh. Iustin Popescu, Arh. Oana Bucur, Arh. Alexandru Aprodu, Arh. Oana Cretu,
Birou de proiectare: OOPY Arhitectura & TTL Arhitectura

Colaboratori:
Arh. Alexandru Ciuperca, Arh. Andrei Radu, Arh. Bogdan Niculae, Arh.Tekla Kálmán
Structura: Ing. Ionut Chise, Ing. A. Stanescu, Ing. G Maier, Ing. D, Stefan, Ing. M. Gh. Popescu
Instalații: Ing. Ionut Stefan, Ing. Carmen Constantin, Ing. G. Cristescu, ing A. Nita
Randari: Cristian Moga

Comentariul autorului

Proiectul se referă la o extensie pentru una din universitățile cunoscute, de prestigiu, private din România. Obiectivul proiectului a fost acela de a moderniza si extinde clădirea existentă, cu o arie construită de 1.308 mp, creând o intervenție de referință în centrul orașului București.
Clădirea inițială a fost construită la începutul anilor ’90 într-un spațiu central din București, pe o fundație de beton existentă din perioada comunistă. Un aspect interesant este chiar structura clădirii vechi. Aceasta a fost realizată în stilul nord-coreean al vechiului regim: o fabrică-magazin pentru locuitorii din vecinătate. La momentul respectiv, regimul comunist intenționa să transforme stilul de viață al oamenilor prin controlul meselor și al consumului alimentar al populației. În acest scop au fost realizate și câteva centre de servire a mesei, numite de populație, în argou, „Circuri ale foamei”. Structura în sine a fost proiectată la cele mai înalte standarde din punct de vedere al stabilității și comportării la seism. De pildă, la proiectarea structurală au fost luate în considerare încărcări de 900 kg./ metru pătrat, ceea ce a făcut ca transformarea, la începutul anilor ’90, a clădirii în sediu de universitate, să fie simplă și eficientă.
Construcția ulterioară a clădirii universității a fost realizată cu posibilitățile tehnice și economice ale perioadei respective, disponibile pentru o clădire publică de dimensiune medie, funcțională și eficientă pentru studenți și nevoile universității.
25 de ani mai târziu a apărut necesitatea realizării unei extinderi și reamenajări a acestei clădiri conform cerințelor actuale și viitoare ale universității. Începând cu concepția arhitecturală, ideea generală a proiectului a fost de a crea o supraetajare cu două nivele și jumătate a clădirii existente, printr-o abordare modernă, transparentă, respectând mediul și cerințele de eficiență energetică. Pentru această extindere a fost proiectată o structură metalică, similară unei cutii, plasată apoi și ancorată peste construcția existentă. Fațadele exterioare și volumele au fost concepute să fie acoperite cu panouri de Equitone și pereți cortină cu eficiență energetică înaltă. Design-ul interior a fost creat sub forma unui spațiu industrial de tehnologie înaltă ce relaționează cu alte spații tratate organic. Amfiteatre suplimentare, laboratoare, săli de clasă, săli de conferință au fost proiectate și finisate cu materiale de cea mai bună calitate. Lumina naturală a fost unul dintre cele mai importante detalii ale concepției extinderii, optându-se pentru poziționarea fațadei principale către est, sud și vest, astfel încât soarele să poată avea o prezență adecvată în toate aceste spații.
Văzută din exterior, noua extindere a clădirii constituie o prezență remarcabilă în cadrul peisajului construit din zonă.