Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » arhitectură
ro | en

Hotel RAMADA, Sibiu

Autor: arh. Constantin CIUREA, arh. Liviu POSTOLACHE (şef proiect), arh. Viorela POSTOLACHE, arh. Andreea POPA
Coautori: arh. M. SPÂNU, arh. R. BOBERIS, cond.arh. A. COMÂRZAN, cond.arh. G. CONSTANTIN, arh. S. DIACONESCU, arh. C. BARNA, arh. D. BUTARU, arh. A. UNTARU, arh. MORARU, arh. M. MANCAS, arh. I. BOLOHAN, arh. D. UZUM, arh. D. MAINESCU
Birou de proiectare: ARCHITECT SERVICE SRL

Comentariul autorului

Ansamblul a fost conceput pe o structura mixta stalpi si grinzi metalice pentru volumul inalt care adaposteste functiuni legate in principal de cazare si de partea de hotel si cadre de beton armat (structura existenta a fostei primarii), pentru partea joasa care cuprinde spatii pentru birourile de inchiriat si salile mari de conferinte.

Pentru fatada au fost folosite sticla si aluminiu completate cu un placaj uscat ceramic de culoare brun inchis care sa aminteasca de cromatica tiglelor acoperisurilor din orasul vechi al Sibiului. Intentia arhitecturala nu a fost aceea de a integra in totalitate acest hotel modern in arhitectura orasului, ci de a pastra mai degraba un contrast intre nou si vechi. Ca o continuare a exteriorului, si interiorul este tratat intr-o maniera moderna oferind un experiment senzorial celor care il parcurg. Regasim materiale cum ar fi pavelele din granit, care evoca pavajul din Piata Mare, in contrast cu elemente foarte moderne: sticla, plase inox, placaje de lemn, tesaturi bogate, mobilier minimalist, lifturi panoramice cu sistem special de iluminat. Atrium-ul, conceput ca spatiu de dirijare a circulatiei, este vitalizat prin utilizarea peretilor si a usilor glisante din sticla, facand o invitatie catre spatiile colaterale in care se gasesc functiuni importante: restaurante, baruri, sedii de banci, agentie de turism. Sticla, in diverse culori, este folosita ca material de oglindire in ideea amplificarii spatiului si impreuna cu parchetul si placajele din lemn constituie elementele ambientale principale ale spatiului interior.

Lumina joaca un rol important in hotel si parcurgandu-l se poate observa ca fiecare spatiu este individualizat atat prin lumina ca sursa cat si prin forma corpului de iluminat. Pentru un hotel de top, la fel de importanta pe langa alegerea corpurilor de iluminat este alegerea mobilierului, acestea impreuna avand un aport important la calitatea spatiului.

Intentia a fost ca vizitatorul sa traiesca o experienta ambientala speciala in fiecare din spatiile publice ale acestui hotel.Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2014, secțiunea arhitectură / locuințe
Locuință Drumul Crețeștilor nr.70
arh. Liviu POSTOLACHE
Ediția 2012, secțiunea design / amenajări interioare
Amenajare apartament Brezoianu 51
arh. Viorela POSTOLACHE
Ediția 2011, secțiunea arhitectură / locuințe
Locuință Bărbat Voievod 45a
arh. Liviu POSTOLACHE
Ediția 2007, secțiunea arhitectură
ANSAMBLU DE BIROURI BUCHAREST NORTH GATE – ȘOS. PIPERA
arh. Constantin CIUREA, arh. Sorin DIACONESCU
Ediția 2005, secțiunea arhitectură
Imobil de birouri S+P+5E
arh. Constantin CIUREA
Ediția 2004, secțiunea arhitectură
Marele Premiu al Anualei
Ansamblu Porsche România, sediu administrativ
arh. Constantin CIUREA

2008
arhitectură