Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » arhitectură
ro | en

Imobil birouri, Bd. Ion Ionescu de la Brad 5B, sect.1, București

Autor: arh. Silviu - Cristian POPĂESCU
Coautori: arh. Anca Luiza NEAGU, arh. Adrian NICOLAESCU, urb. Adrian PANAIT, stud.arh. Adrian RUSNAC
Birou de proiectare: SC POPAESCU & CO SRL

Comentariul autorului

Imobilul de birouri sau cladirea administrativa este un program specific investitional in Bucurestiul zilei de azi, in care mediul de afaceri este intr-o continua dezvoltare.

Imobilul este situat in zona de Nord a orasului Bucuresti, aproape de Aeroportul Baneasa , factor ce a impus un regim de inaltime scazut , terenul amplasandu-se de-a lungul unui culoar aerian al aeroportului.

Organizarea unui spatiu de lucru trebuie sa tina seama de relatiile interumane si de comunicare existente intr-o companie. Deoarece nu a existat o companie anume pentru care sa fie configurate spatiile, investitorul a dorit o flexibilitate a planului, care sa poata fi divers compartimentat. Birourile trebuie sa permita mobilari multiple si in acelasi timp sa asigure conditii bune de iluminat si ventilare.

Suprafata utila pentru functiunea majora - birourile, este valorificata la maximum, functiunile conexe (chicineta pentru fiecare nivel, toalete, camera de server), cat si circulatiile ocupa un minimum de spatiu.

Inaltimea de nivel este utilizata si ea la maximum, prin sistemul constructiv propus: dala groasa si prin sistemul de ventilare inelar care duce la coborarea plafonului fals doar pe anumite zone.

Spatiul de lucru beneficiaza de iluminat natural pe trei laturi ale cladirii, iar orientarea fatadelor puternic vitrate este pe directia NV si NE, directie propice pentru functiunea de birou, deoarece controlul insoririi nu necesita masuri de protectie deosebite.

Sistemul de fatada SCHÜCO asigura economia de energie, atat pe timpul iernii cat si vara prin geamul rezistent UV. Ventilarea se realizeaza atat natural, cat si centralizat, prin sistemul propus.

Casa scarii marcheaza intersectia Bulevardului Ion Ionescu de la Brad cu Strada Brodina, constituind un punct de inflexiune din punct de vedere al volumetriei spatiului urban. Liftul panoramic ofera o perspectiva interesanta asupra imprejurimilor.

Accesul in parcajul subteran se realizeaza prin intermediul unui lift auto, deoarece constrangerile nascute de dimensiunile terenului si a temei de proiectare, nu permiteau realizarea unei rampe auto.

Cladirea, desi redusa ca dimensiuni, ofera un confort deosebit ocupantilor sai prin modularitate, confort vizual, termic si acustic, ridicandu-se la standardele actuale ale unui imobil de birouri clasa A.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2015, secțiunea arhitectura rezidențială / locuințe individuale
Locuință individuală S+P+2
arh. Silviu - Cristian POPĂESCU, arh. Anca Luiza NEAGU, st.arh. Veronica TĂRCATU

2008
arhitectură