ro | en

Hotel RAMADA PLAZA - București

Autori: arh. Mihai Ionescu, arh. Adriana Ionescu
Coautor: arh. Flavia Frăsincar
Birou de proiectare: ATRION DESIGN BUCUREȘTI

Comentariul autorului

Cladirea noului hotel Ramada Plaza, construita in urma cu circa 30 de ani a fost supusa unui proces amplu de consolidare si reconfigurare. Activitatea din domeniul hotelier in Romania, aflata in plina expansiune, precum si integrarea intr-un lant cu reputatie internationala, au impus un nivel de exigenta ridicat, reflectat de performantele functionale si tehnice care au trebuit atinse. Dimensiunea interventiei este ilustrata de suprafata desfasurata de cca.13.000 m2 si de faptul ca a fost pastrata doar structura din beton armat care a fost consolidata in intregime, restul elementelor de constructie precum si toate instalatiile si echipamentele fiind noi.

Scopurile principale ale proiectului au fost cresterea gradului de siguranta seismica a cladirii si amenajarea hotelului pentru un nivel de clasificare superior fata de cel initial. Totodata s-a urmarit imbunatatirea imaginii generale a cladirii atit la exterior cit si in spatiile interioare prin cresterea calitatii finisajelor si dotarilor. Au fost reorganizate spatiile existente in vederea imbunatatirii fluxurilor de circulatie intre diferitele compartimente si asigurarii unei functionalitati sporite a ansamblului. Deasemeni a fost extins ultimul nivel (etajul 11, care initial era partial) pe intreaga suprafata, similar cu celelalte etaje.

Constringerile generate de interventia asupra unei cladiri existente au fost acceptate si preluate in conceptul de arhitectura, cautindu-se echilibrul intre incorsetarile structurale si apetenta pentru reformare. A fost urmarita crearea unei volumetrii clare, cu personalitate, care sa ofere imaginea unei cladiri moderne si functionale. Au fost folosite materiale care sustin rigurozitatea configuratiei si genereaza ritmicitate, prin modularitatea elementelor componente.

Coerenta demersului a fost posibila prin fapul ca aceeasi echipa a proiectat atit partea de arhitectura generala (volumetrie, fatade, partiu) cit si elementele de decoratie si mobilier, avind ca principale criterii: calitatea, absenta ostentatiei, precum si acuratetea si sinceritatea detaliilor.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2008
arhitectură