Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » arhitectură
ro | en

Casa Mircea D

Autor: arh. Lucian Nicolae CIUNGAN
Coautor: arh. Margareta Maria CIUNGAN
Birou de proiectare: VOLUM PLAN ARHITECT

Comentariul autorului

Pe un teren urban cu o suprafata de 480 mp, situat in cadrul Ansambulului Rezidential "Aurel Persu", din Sudul Capitalei , Volum Plan Arhitect a proiectat si a construit o casa cu regim de inaltime P+1E, cu o suprafata construita de 109.7 m2 si o suprafata desfasurata de 217.36 m2. Tema functionala este comuna locuintelor unifamiliare, motiv in plus pentru a nu insista asupra ei. In schimb am vrea sa ne oprim asupra povestii compozitii formale care a adus la o imagine particulara a casei si la o senzatie spatiala aparte.

Ca si in alte lucari pe care le-ati putut analiza in aceasta perioada de timp Arhitectii lucram un concept formal ce pleaca de la trei volum geometrice simple: cub, paralelipiped si cilindru pozitionate conditionat de caracteristicile tipului care interactioneaz prin coliziune conform unor directii de miscare date de liniile generatoare ale compozitiei, astfel se obtine o reorganizare volumetrica ce reprezinta un instant dintr-o actiune, asemenea unei fotografii a unui corp in miscare care printr-un exercitiu de imaginatie a observatorului ne lasa sa intuim imaginea anterioara si ulterioara celei imortalizate, astfel se incorporeaza conceptul de timp - miscare in compozitia volumetrica.

In instantul ales se percepe cum materialitate volumelor initiale, cu o structura si un invelis particular se modifica si se recompun printr-un proces dinamic.

Daca analizam imaginea din exterior vom gasi elemente de irearhie in compozitie cum este cazul elementului cilindric ce stabileste accentul vertical si cel al paralelipipedului care sugereaza liniaritatea orizontala.

In miscare prin efectul de coliziune volumele pierd din invelisul material ce se traduce printr-o senzatie de transparenta interior - exterior si opus se acumuleaza pe numite suprafete un surplus de invelis care se percepe asemenea unui container. Astfel se creaza alternante de plin si gol.

Materialele prin textura si cromatica se subordoneaza ca efect compozitiei formale.

Functiunea de locuinta se cupleaza tacit formei iar daca din punct de vedere al locuirii am asocia ideea de casa cu cea de cochilie am spune despre acest proiect ca este o succesiune de cochilii purtate de un rau cu ape repezi.

Nu ramane decat sa lasam imaginiile sa fie mai graitoare decat cuvintele.




2008
arhitectură