ro | en

Locuință individuală P+1E – Pipera

Autori: arh. Sorin Puran, Eugen BURLACU
Birou de proiectare: QUATTRODESIGN

Comentariul autorului

Indepartandu-se de imaginea traditionala a locuintei unifamiliale, imobilul prezentat propune o alternativa indrazneata la locuintele ridicate in ritm alert in zona rezidentiala Pipera.

Ideea principala a proiectului este accea de fluidizare a spatiilor, care se intrepatrund atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Doua volume tratate diferit din punt de vedere al proportiilor si finisajelor “inchid” zona de zi, respectiv zona de noapte, intersectia lor prilejuind adapostirea circulatiei vertical si zona baie-bucatarie. Vitrajele foarte mari si livingul generos pe doua niveluri subliniaza intentia arhitectului de folosi lumina si transparenta pentru a contrabalansa “greutatea” materiei.

Parterul, cu spatii deschise ce comunica permanent intre ele, este delimitat de un volum “ancorat” in pamant, care se continua partial la etaj pentru a determina verticala compozitiei. Dimpotriva, etajul este dezvoltat pe orizontala si strapunge primul volum, sfidand gravitatia si plutind deasupra piscinei de la parter. Dormitoarele gazduite la acest nivel sunt intime, spatioase si imbina functiunile conexe intr-o maniera moderna. Scara exterioara si structura metalica ce sustine etajul in consola sunt zvelte si nu anuleaza efectul de volum suspendat al etajului. In acelasi timp, amplasarea piscinei rezolva problema insoririi excesive din timpul verii si lasa posibilitatea inchiderii – adapostirii in cazul vremii nefavorabile.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte