ro | en

Aqua

Autor: arh. Liviu Zăgan
Coautori: arh. Costin Beekman, arh. Elena - Mădălina Toader, arh. Adriana Drăgănescu, Ovidiu SOLCAN
Birou de proiectare: PZP ARHITECTURA

Comentariul autorului

O solutie de Arhitectura este determinata de contextul in care este asezata, de parametrii impusi prin cerintele de tema de proiectare si nu in ultimul rand de o anumita preferinta pentru un tip anume de design. Cu cat una din aceste componente devine mai puternica cu atat vedem in solutiat finala de arhitecura consecintele acesteia.

In cazul Saftica Masterplan componentele puternice vin din context, cerinte de tema si design.

Contextul are linii de forta puternice care directioneaza si ordoneaza orice solutie de arhitectura: vecinatatea cu raul Cociovalistea, diferenta de nivel, orientarea si vecinatatea cu DN1.

Totusi pentru a crea o comunitate inchegata era nevoie de un element suplimentar care sa realizeze o identitate a viitoarei comuniatii.

Fiecare oras, sat, tabara provizorie, functioneaza in conditile in care exista un punct ordonator de unde sa inceapa toata organizarea – UN CENTRU. Acest centru indiferent de caz, polarizeaza si caracterizeaza orice asezare, care devine valoroasa prin cantitatea de spatiu public de calitate oferit locuitorilor. Apartenenta la un loc, la o comunitate este componenta numarul unu in succesul unei asezari – identitatea integii comuniati. Elememte de agrement si design derivate din context (apa, diferenta de nivel), vor completa calitatea spatiului public.

Saftica Masterplan are in primul rand o identitate aparte data de PIATA CENTRALA aceasta fiind primul punct important al masterplanului, de aici facandu-se distributia spre apa si spre extremitatile lotului.

Din punct de vedere urbanistic piata centrala si zona din vecinatatea apei sunt elementele ordonatoare. Dualitatea Centru / Esplanada Apa, este omniprezenta, traseele pietonale create in interior dorind sa scoata in orice moment in evidenta acest lucru. In aceeasi idee, inca din faza de masterpan s-a incercat dinamizarea traseelor de circulatie din interior, prin studierea in detaliu a perspectivelor.

Arhitectura este o consecinta a schemei urbanistice, dar aici in mare parte primordiale sunt componentele generate de context: diferenta de nivel, orientarea, vanturile domninate. Fiecare tipologie in parte incearaca ca vina cu ceva nou si unic din punct de vedere a spatiului interior, a legaturii dintre spatiul interior si cel exterior din imediata vecinatate si a felului in care aceste spatii s relationat cu mediul inconjurator, cu piata si cu perspective spre apa.

Punctul forte al acestei comunitati va fi dat de calitatea spatiului public creat si de calitatea spatiilor de locuit.

Identitatea comunitatii dar si diversitatea spatiilor publice sunt elementele forte ale masterplanului. Aceste componente se regatesc atat la scara intregului ansamblu, cat si la scara fiecarei locuinte in parte.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte