ro | en

Pixel

Autor: arh. Liviu Zăgan
Coautori: arh. Ivona - Luiza Amariței, arh. Elena - Mădălina Toader, arh. Adriana Drăgănescu, Loredana RISTEA
Birou de proiectare: PZP ARHITECTURA

Comentariul autorului

Masterplanul Brasovului prevede ca localitatea Sacele sa fie in viitor legata de Brasov printr-o linie de tramway. Clinetul a dorit contruirea unui complex de locuinte individuale si colective, care ar putea avea statutul de cartier rezidential-satelit al Brasovului.

PZP i-a prezentat acestuia doua concepte : „Gathering Stripes” si „The Pixel”, cel preferat fiind un melanj intre cele doua, cu o pondere mai mare in favoarea celui de-al doilea.

Masterul s-a conturant treptat de la scara mare la scara din ce in ce mai mica, pe masura ce proiectul a evoluat. Astfel au aparut niste zonificari carora le-am spus „pixeli” si care au ordonat situl, dandu-i o trama. In cadrul acestor zonificari s-a organizat locuirea iar in spatiile ramase in afara lor, serviciile, dotarile si spatiile verzi.

Pixelii au o structura de trasee repetabile, gandita sa se poata conecta la pixelii vecini. In cadrul lor, trama si scara obiectelor devine din ce in ce mai mica, urmand trecerea fireasca de la spatiul public la cel privat.

S-au conturat trei tipologii de locuire, solutia pentru Row House fiind agreata cu succes de beneficiar. Fiecara ansamblu de locuinte colective inalte, are inclusa o zona verde si un loc de joaca pentru copii.

Strazilor principale ce urmeaza tramei ortogonale le-am opus o strada sinuoasa care se “strecoara” printre case si a carei directie se schimba dupa fiecare intersectie cu o lotizare. Acesta strada strabate situl pe latura cea mai lunga, legand strada principala de zona in care ne-am gandit sa organizam o piata. De-a lungul uneia din laturile lungi ale sitului am conceput o strada bordata de alveole in care am asezat obiecte de arta urbana, mai mult sau mai putin monumentale, dar toate foarte atragatoare. Acestea sunt cap de perspectiva a celor mai multe dintre strazile aflate pe sit si transforma niste fundaturi in debusee de spatiu public.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte