ro | en

Ansamblu rezidențial Mountain Panorama

Autor: arh. Liviu Zăgan
Coautori: arh. Ivona - Luiza Amariței, arh. Carmen - Veronica Tudor, arh. Ruxandra Mihaela Novacovschi, Ovidiu SOLCAN, Bogdan SAILEANU, Ruxandra IOANID
Birou de proiectare: PZP ARHITECTURA

Comentariul autorului

In localitatea Ghimbav langa Brasov se doreste constructia unui complex de locuinte individuale si colective cu circuit inchis. Alaturi de ele se doreste un club.

Situl este foarte potrivit pentru un complex de locuinte. In vecinatatea imediata nu se afla constructii, de jur imprejur se vad muntii si partia de la Poiana Brasov. Orasul (Brasov) este suficient de departe incat sa nu oblige la un anume stil arhitectural si in acelasi timp suficient de aproape incat situl nostru sa nu para izolat.

S-au prezentat mai multe concepte care se inscriau in cerintele clientului:

1. Introducerea de strazi secundare, pe traseul carora, sa existe mici alveole in cadrul carora sa afla mici spatii publice care sa favorizeze crearea unei comunitati. Traseele devin astfel dinamice si surprinzatoare.

2. Cel de-al doilea concept propune zone verzi in spatele fronturilor stradale in care erau incluse si locuintele colective. Avand in vedere ca lotul pe care sunt construite locuintele colective este un spatiu dischis pietonilor acesta poate fi folosit ca un parc.

Cel de-al doilea concept propune in spatele fronturilor locuintelor colective, zone plantate si dotate cu spatii de joaca pentru copii si locuri de stat. Intentia este aceea de a crea impresia ca locuintele colective se afla in parc. Aceste parcuri vor fi publice si participa prin accese si pozitie la circulatia strazii.

3. Ca cea de-a treia varianta am propus construirea unor platforme peste strazi ( ca niste posduri ) pe care sa se afle case individuale.

A fost greu de ales intre aceste trei variante dar pana la urma a fost aleasa prima.

Lotizarea si trama stradala propusa a impus 3 tipuri de locuinte colective, 2 tipuri de locuinte cuplate si 1tip de locuinta insiruita.Conceptul pentru locuintele colective are la baza ideea de sandwich: mai multe apartamente care au o singura orientare catre sud unde este si vederea cea mai frumoasa.Parcajele sunt ingropate in totalitate.Curtea interioara dintre locuintele colective are un nivel mai ridicat putand fi folosita ca loc de joaca pentru copii organizati pe grupe de varste. Adolescentii au la dispozitie ternuri de joaca in club. Casutele cuplate sunt oglindite astfel incat sa nu para in oglinda, iar insiruitele incearca sa sparga din monotonie prin aliniamentul diferit. Pantele acoperisurilor caselor individuale variaza ca orientare, cand catre strada cand spre curte, creandu-se astfel un ritm dinamic. Pentru a putea respecta necesarul de suprafete apar decrosuri in fatade

In ceea ce priveste conceptul de amenajare general s-a stabilit impreuna cu beneficiarul folosirea unor materiale speciale pentru placarea aleilor, curtilor interioare, balustrade, tamplarii ,detalii care scapa din vedere altor ansabluri rezidentiale.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte