ro | en

Ansamblu rezidențial Sema Parc

Autor: arh. Liviu Zăgan
Coautori: arh. Costin Beekman, Robert POPESCU, arh. Carmen - Veronica Tudor, arh. Ruxandra Mihaela Novacovschi, Vlad STOICA, Bogdan SAILEANU, Ruxandra IOANID, arh. George - Octavian Gugu
Birou de proiectare: PZP ARHITECTURA

Comentariul autorului

Sema Parc este o zona industriala in vestul Bucurestiului care trece printr-un proces de reconversie. Pentru aceasta zona a fost realizat un masterplan ce propune in principal doua zone majore: o zona de birouri si servicii spre Splaiul Independentei si o zona rezidentiala in partea de Sud a ansamblului.

PZP a realizat un concept pentru zona rezidentiala. Pentru a fi siguri ca rezultatul final si solutia aleasa este cea optima, demersul proiectului a fost unul gradat: mai intai s-au prezentat clientului niste concepte generale de locuire. Apoi unul dintre aceste concepte a fost detaliat prin „disecarea” in mai multe „subconcepte”: unul pentru fatade, unul pentru circulatiile verticale si orizontale, unul pentru volumetrie, etc. Intodeauna clientul a putut alege din mai multe variante.

In final s-a conturat o solutie, a carei principala calitate este ierarhizarea spatiilor, spargerea monotoniei specifica cartierelor rezidentiale precum si un grad de confort sporit prin amplasrea parcarilor in subsol si in consecinta maximizrea suprafetelor de spatii verzi. Intreg ansamblul este structurat in jurul unei „spine” centrale care reprezinta si principalul spatiu public. Din aceasta zona se trece catre un spatiu semiprivat, o serie de curti semi inchise, personalizate pentru fiecare grup de cladiri. Mai departe spatiul comun interior al fiecarei cladiri face o trcere lina catre spatiul privat al apartamentului, prin gradul mare de transparenta si deschiderile catre curtile blocurilor.

Pentru conformarea volumetrica a cladirilor a fost ales un patern tip „fulg de zpada” care prezinta mai multe avantaje: prin alturarea mai multor cladiri, iau nastere niste „curti” cu un anumit grad de intimitate dar care totodata comunica firesc cu spatiu public central al ansamblului. De asemenea unghiurile de 120 grade dintre tronsoanele de cladire ofera un grad de intimitate mai mare pentru apartamentele alaturate in zona de colt.

Ca tipologie de locuire s-a optat pentru apartamente cu cursiva sau dublu orientate pentru a rezolva optim problema insoririi.

Unitatea ansamblului este data de conformarea volumetrica a cladirilor, iar personalizarea fiecarei cladiri se face odata prin „tuburile” de circulatie verticala, diferite de la un bloc la altul, precum si prin amplasarea unor apartamente speciale la ultimul nivel si la parter.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte