ro | en

Ansamblu rezidențial în orașul Pantelimon

Autor: arh. Romeo Simiraș
Coautori: arh. Mihnea SIMIRAȘ, arh. Ana Simiraș, arh. Flaviu GOIA
Birou de proiectare: D.A. AGENȚIE DE DESIGN ȘI ARHITECTURĂ

Comentariul autorului

Pe un amplasament de 24700 mp situate in comuna Pantelimon-Ilfov, cu orientare spre lac, se propune realizarea unui ansamblu residential cu tipuri de locuinte diversificate, pentru 700 de locuitori, impartite in 3 zone: A, B si C astfel:

Zona A – locuinte colective in 7 blocuri S+P+3, cu 185 apartamente de 2 si 3 camere si 27 duplexuri de 3 camere. Parcaj subteran comun.

Ideea dominanta a ansamblului este accentuarea individualitatii apartamentelor prin variatia tipologiei de partiu introdusa in planurile orizontale,pe nivel, dar si pe verticala de la un nivel la altul. In consecinta, la compunerea partiului si implicit a fatadelor s-au folosit 10 tipuri de apartamente, fiecare cu fatada lui proprie din elemente tipizate, care pot fi combinate pe fiecare etaj in mai multe pozitii. Acest lucru a fost facut posibil de o infrastructura (instalatii, structura, acces) care permite asmablarea apartamentelor pe etaje in configuratii multiple. Rezulta o alcatuire tip LEGO care fara eforturi suplimentare de proiectare confera un caracter variat blocurilor.

Parcarea autovehiculelor se face in garajul subteran comun, acoperit cu strat vegetal pentru constituirea spatiilor verzi la nivelul solului.

Exploatand panta terenului natural, la parterul si demisolul blocurilor s-au realizat 27 apartamente duplex, cu accese din parterele blocurilor in zonele de zi, cu zonele de noapte la nivelul inferior deschis spre curti individuale semiingropate cca 1.60m.

Zona B – locuinte individuale insiruite, P+2, 12 cladiri cu 36 apartamente din care 12 apartamente la parter, 24 apartamente duplex la etajele 1 si 2. Fiecare apartament are acces individual din exterior. Parcaje rezolvate la nivelul solului.

Zona C – locuinte individuale cuplate, P+2, 12 cladiri cu 12 apartamente triplex. Parcarea: in garaje proprii si la sol.

Organizarea partiului si a fatadei a fost conditionata de panta pe doua directii a terenului natural si de proximitatea lacului Pantelimon. Astfel a rezultat o volumetrie si un partiu sensibil la context, orientand piesele principale catre elementul dominant de peisaj, lacul.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
studii și proiecte