ro | en
Casa STUDIO 1408
Nominalizare

Casa STUDIO 1408

Autori: Arh. Lucian Bugnariu, Arh. Diana Bugnariu, Arh. Diana Jitariu, Arh. Alin Stoica
Birou de proiectare: STUDIO 1408

Colaboratori:
Structura: ing. Matei Bugnariu, ing. prof. dr. Tudor Bugnariu
Executat: SIA construction
Beneficiar: Loreco Investments SRL

Comentariul autorului

Casa STUDIO 1408 se găsește în Dumbrava Vlasiei, o dezvoltare excepțională în România, o pajiște minunată înconjurată de bătrâna pădure a Vlăsiei. Forma loturilor, poziția și orientarea acestora generează unicitate pentru fiecare unitate construită. Terenul de colț este însă unul provocător, cu retrageri de 6 metri către ambele străzi și o zonă construibilă destul de îngustă.
Casa are o compoziție liniară “forțată” de forma terenului, cu volume suprapuse tratate distinct: parterul zidit cu cărămidă plină şi etajul alb.
Zidul de cărămidă longitudinal este elementul compozițional principal al casei. Către colțul proprietății perforatiile sub forma unui trafor inspirat de motive tradiționale românești sunt subliniate de o bancuta in consola placata cu piatra naturala. Zidul susține lungimea terenului și oferă o proporție interesantă fațadei principale.
Către zona de acces, elementul longitudinal este intersectat de axa transversală a casei marcată printr-un spațiu vitrat pe doua laturi opuse ce sparge peretele de cărămidă și face ca limita dintre interior și exterior să dispară. Acest spațiu vitrat pune în evidență elementul sculptural al casei, scara semicirculară către etaj. Alăturat, logia, o “cameră afară” de dimensiuni confortabile, permite locuitorilor să se bucure de exterior indiferent de anotimp.
Etajul alb, ușor, cuibul, plutește deasupra logiei și apare urcat peste zidul greu de cărămidă. Trecerea către volumul etajului este realizată prin elemente de detaliu, retrase din planul fațadei principale, exprimate prin dispunerea la unghi a cărămizilor, rezultând o coroniță peste parter. Etajul cuprinde zona de noapte alcătuită din 3 dormitoare și două băi.
Spațiile interioare, deși nu sunt mari, par deschise către exterior prin vitrajele generoase, amplasate cu intenție către peisaje deosebite.