ro | en
Locuință unifamilială pe strada Logofăt Luca Stroici

Locuință unifamilială pe strada Logofăt Luca Stroici

Autori: arh. Radu Teacă
Birou de proiectare: Artline

Colaboratori:
Arhitectură: arh. Andrei Teacă, arh. Ștefan Farmazon, arh. Alexandra Teacă
Structura: Concept Structure
Instalații: General Instal Comp
Execuție: Parauanu & Tudor Constructii SRL, Business Concepts International, Glass Rom Impex, Weltbau Grup
Beneficiar: anonim

Comentariul autorului

Locuința se află într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-un țesut urban fărâmițat, format în general din case vechi și este amplasată pe un teren de cca. 300 mp, având la stradă o parte din imobilul existent mai vechi, datând din primul deceniu al secolului trecut.
Casa are o supradfață de cca. 200 mp desfășurați cu o amprentă la sol în jur de 100 mp, iar la parter are living, dining, bucătărie, un dormitor, o baie și 2 spații de depozitare, iar la etaj are 2 dormitoare, fiecare cu baia aferentă și un dressing generos.
Din dorința de a esențializa gestul arhitectural, de a folosi același material și pe acoperiș și pe fațadă la nivelul etajului, am folosit o învelitoare din tablă, într-un sistem de fațadă ventilată. La parter, anvelopanta este tot într-un sistem de fațadă ventilată, dar având ca finisaj, panouri de Eternit Swisspearl.
Fiind înconjurată de case vechi, de calcane, în partea centrală a casei, unde se află și scara, deasupra acesteia, am amplasat un luminator care să aducă lumina naturală în centrul compoziției.
La interior, pentru simplitatea gestului arhitectural, am folosit culoarea albă pentru pereți și plafoane, iar pardoselile au fost placate cu plăci ceramice mari și parchet.
Ne-am dorit o integrare naturală a casei în sit, dar și o funcționalitate în condițiile impuse de geometria sitului dar și de prezența calcanelor imobilelor învecinate.
Livingul credem că este spațiul cel mai căutat, având în vedere vitrajul generos care creează o comuniune cu mica grădină dar și cu sera ale cărei plante constituie o prezență tonică.
Trecerea dintre interior și curte se face prin intermediul unei copertine generoase din sticlă care și ea lasă lumina să ajungă în zona de zi.
Configurația sitului, prezența aleatorie a calcanelor, au avut o mare putere coercitivă, așa că una din cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat a fost aceea de a elimina pe cât posibil spațiile rezultate, acele no man’s land pe care arhitecții le gestionează foarte greu. Cred că unul din aceste spații a fost convertit într-un mod fericit în seră, contribuind astfel la creșterea calității locuirii.