ro | en
Locuință pe malul lacului

Locuință pe malul lacului

Autori: arh. Florin Alexandrescu
Birou de proiectare: Creative Archstudio

Colaboratori:
Arhitectura: arh. Raffaella Petre
Structura: Konkret Proiect Design s.r.l.
Instalatii electrice: ing. Matei Cristian - Matei Action s.r.l.
Instalatii incalzire: ing Calin Stefanescu - Beta proiect s.r.l.
Instalatii sanitare: ing. Ioana Catana - CAT DESIGN s.r.l.
Execuție: Regie proprie a beneficiarului
Beneficiar: Ioana si Stefan Petcu

Comentariul autorului

Locuința unifamiliala de pe malul lacului Colentina, amplasata pe malul drept, in aval, la câteva sute de metri de Palatul Mogoșoaia s-a dorit o clădire cu buget redus, având ca beneficiar o familie tânăra. Beneficiarii au acceptat un concept contemporan pentru construcție, având totuși reținere la câteva idei mai ieșite din comun. Datorita formei terenului si a unui concept de amplasare care sa permită cuplări viitoare, precum si a orientării spre est a fațadei lungi, locuința are fațada secundara orientata spre lac. Livingul (cu înălțimea a doua niveluri) este orientat spre lac, in opoziție cu intrarea principala dinspre strada. Datorita orientării si deschiderii către lac, volumetria generala este ”telescopată”, lățind treptat clădirea spre curte. Acest concept a amplificat dinamica volumelor, astfel încât sa atragă înspre zona de interes funcțiunile dominante: livingul si dormitorul matrimonial, permițând fațadei dinspre lac deschiderea si înălțimea cea mai mare. Retragerea sub volumul etajului a pasajului dinaintea intrării principale amplifica dezvoltarea volumetrica pe aceiași directei, dar rezolva si protecția acestui traseu. Alegerea finisajelor exterioare s-a făcut in spiritul austerității bugetului dar si a păstrării calității imaginii si a încadrării acesteia într-o formula contemporană.