ro | en
Locuință unifamilială în Dumbrava Vlăsiei
Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Locuință unifamilială în Dumbrava Vlăsiei

Autori: arh. Radu Teacă, arh. Andrei Teacă
Birou de proiectare: Artline

Colaboratori:
Arhitectură: arh. Pietro Dorissa
Structura: Concept Structure
Instalații: General Instal Comp
Execuție: SIA Construction Group
Beneficiar: Loreco Investments

Comentariul autorului

Dumbrava Vlăsiei reprezintă un uriaș demers care, devenit realitate, va constitui în sine o mică așezare. Ceea ce-i însă definitoriu pentru acest proiect nu este dimensiunea, ci dorința investitorilor de a crea un complex rezidențial sub auspiciile arhitecturii. Astfel că după realizarea unui master plan au fost invitate câteva birouri de arhitectură pentru proiectarea câtorva case, în încercarea de a porni la drum de la un nivel care să contureze de la început nivelul exigențelor.
Locuința proiectată de noi se află în grupul primelor construcții terminate ce flanchează pe o mică porțiune un amplu spațiu verde. Axul aleii principale a acestui parc intersectează situl după o direcție oblică. Acest ax a generat direcția accesului în casă.
Locuința, cu o suprafață de circa 300 mp pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1000 mp, este compusă dintr-un living, dining, bucătărie, un dormitor matrimonial, două dormitoare și un garaj pentru două mașini, având în vedere că majoritatea oamenilor care locuiesc sau vor locui aici vor trebui să facă naveta spre București circa 35 km.
Având în vedere calitatea excepțională a sitului cu multă vegetație, parcuri, dar care este el însuși anturat în mare parte de pădure, una din ideile generatoare ale proiectului a fost aceea ca locuința să încerce să se orienteze în toate părțile în sit, pentru a putea capta imagini interesante din toate părțile. Construcția este aidoma unei vietăți ale cărei tentacule explorează cu interes situl creând între acestea spații exterioare „ale” construcției, unde cei ce locuiesc pot sta în aer liber dar și în intimitate față de vecinătăți.
Înăuntru spațiul este articulat în jurul unei spine de circulație ce alimentează „tentaculele”, fiecare conținând câte o funcțiune.
Zona de zi este una fluentă, unde diningul cu bucătăria și livingul formează un spațiu amplu, amplasat în proximitatea intrării.
Acoperișul format din mai multe ape cu pante ușoare contribuie la crearea unei mișcări unduitoare dispuse pe orizontală ce se înscrie bine, credem noi, în peisajul de câmpie unde este amplasată casa.
Tot din această mișcare a acoperișului am reușit să creăm și o ierarhizare pe verticală a spațiilor, livingul având amplitudinea cea mai mare, apoi dormitorul matrimonial, diningul etc.
Tocmai sprijinul acestei idei, de a exprima mișcarea volumetrică a părților, am ales culoarea albă care, neutră fiind, face vizibil acest joc compozițional.
Mișcarea acoperișului este sesizabilă și din interior, plafoanele urcând sau coborând, creând o senzație de curgere a spațiului pe care am vrut s-o punem în valoare prin supraluminile din sticlă, de la partea superioară a pereților.
Mobilierul este subordonat arhitecturii, făcând parte din el biblioteci, dulapuri înzidite, paturile. Insula din bucătărie, ca element independent, a fost gândită și ea într-o geometrie liberă în consonanță cu casa.
Ferestrele amplasate pe colț reliefează ideea de casă tentaculară, „curioasă” fiind să exploreze împrejurimile.